Pályaorientációs nap Tahitótfalun

Pályaorientációs nap Tahitótfalun; villanyszerelő, csecsemőgondozó, rendőr, burkoló, autószerelő, cukrász, fodrász, gazda és erdész szakmák mutatkoztak be a Gyerekeknek.
 
Köszönjük a szakemberek segítségét, Nagy Zita, Szabados Molnár Péter, Rippel Ferenc, Juhász Balázs, Balogh Zoltán, Magyar Koppány, Nyíriné Marosi Márta, Szentendrei Rendőrkapitányság, Gátiné Budai Boglárka és a Petzelt Technikum és Szakmunkás Iskola, Hamar Éva tanárnő és tanítványai közreműködését!
 
Fontos, hogy a Gyerekeknek könnyítsük a pályaválasztást, megmutassuk a különböző szakmák szépségét.
 
Vendégül láttuk a visegrádi és dunabogdányi végzős diákokat is.
 
Iránytű program is zajlott Kollégáim és a tanügyi referensünk, Kreiner Aida valamint a Váci Szakképzési Centrumtól Konfár Mónika részvételével, mely interaktív feladataival, játékaival segítette a 8. évfolyamosainkat a pályaválasztásban.
 
Köszönöm Kollégáim és minden közreműködő segítségét, munkáját!
 
Külön köszönet Fábián Csabának, Sziváné Bergmann Henriettnek és Vaczó Zoltánnak a kiváló szervező munkáért!
 
A szakmák bemutatkozása után csodavendéglátás kemencében sült kenyérlángossal a Faluházban következett a kézműves szakma bemutatkozása, a falutörténeti készülő kiállítás is a pályaválasztási nap része volt.
 
Köszönet Dr. Sajtos Sándor polgármester úrnak a támogatásért, Béres Gabinak, Sasvári Verának, Mákó Miklósnak a segítő munkáért!
 
A nap a középiskolai felvételiről szóló szülői értekezlettel zárult.
 
Három környékbeli technikum szakiskola, a Petzelt, Varga István, Király Endre és három gimnázium, a szentendrei II. Rákóczi, Móricz Zsigmond, a pomázi Sashegyi mutatkozott be. Köszönet a középiskolák igazgatóinak, képviselőinek, Kapin Györgyné, Kerezsi Csaba, Molnárné Reskovits Zsuzsa, Énekes Rita intézményvezetőknek, Varga József intézményvezető-helyettesnek, Búti Hunor oktatónak, hogy eljöttek, előadásuk után válaszoltak a szülők kérdéseire.
 
Köszönöm a tartalmas napot MINDEN segítőnek, résztvevőnek.
 
Iránytű program Tahitótfaluban
 
A Tahitótfalui Pollack Mihály Általános Iskola és AMI 2021. november 12-én tartotta pályaorientációs napját. A nyolcadik évfolyamosok számára a Váci Szakképzési Centrum szellemi műhelyében, Konfár Mónika pályaorientációs tanácsadó által összeállított Iránytű program képezte a nap gerincét. Sziváné Bergmann Henriett és Vaczó Zoltán, iskolánk tanárai többedmagukkal idei év augusztusában részt vettek egy képzésen, ahol megszerezték a program megvalósításához szükséges ismereteket. A képzésen tanultakat élesben a pályaorientációs napon mutatták be. A megvalósításhoz csatlakozott a Váci Tankerület munkatársa, Kreiner Aida is, így a nyolcadikosokat három csoportra osztották. Az előkészületek sok egyeztetést és időt igényeltek, de kezdésre minden a helyére került a tantermekben.
 
A program 10 órától délután 15 óráig tartott. Az előkészítés során az időkeret meghatározása volt a legnehezebb, de a nap folyamán a csoportok a projektvázlatnak megfelelően tartották a foglalkozásokat és a szüneteket. A program tartalmaz logikusan felépített fix elemeket és szabadon tervezhető részeket is. A diákok közösen értelmezték a pályaorientáció fogalmát, tesztek segítségével megismerték érdeklődési körüket, képességeiket. A foglalkozás második felében a Magyarországon oktatott szakmákkal ismerkedtek meg a tanulók a teljesség igénye nélkül. Az ismeretátadó részeket játékos képesség- és személyiségfejlesztő feladatok követték.
 
A program segítséget nyújt a nyolcadikosoknak abban, hogy megismerjék érdeklődési körüket, képességeiket. Nem konkrét szakmát ajánl a program a nap végére, hanem kísérletet tesz arra, hogy az érdeklődési körének megfelelő ágazatokat megismertesse a tanulókkal. Fontos eleme a programnak a folyamatos pozitív megerősítés, annak tudatosítása, hogy mindenki jó valamiben.
Vendégünk volt Konfár Mónika pályaorientációs tanácsadó is a nap folyamán. Körbelátogatta a csoportokat, figyelemmel kísérte az oktatók felkészültségét, a tanulók aktivitását. Nap végén közösen elemezték a tapasztalatokat. A program december 1-én zárul, amikor a nyolcadikosok Vácra utaznak. A Király Endre Technikum és Szakképző Iskola kultúrtermében a gyerekek az általuk kiválasztott szakmák képviselőivel fognak találkozni, beszélgetni.
 
Az Iránytű program nagy segítséget nyújt az érdeklődő tanulóknak eligazodni a pályaválasztás időszakában. Az átadott ismeretek a korosztálynak megfelelőek, a játékos feladatok fenntartják a figyelmet és az aktivitást. Rávilágít fogalmak, ismeretek hiányára is, melyeket a jövőben tudatosan lehet pótolni. Az Iránytű program egy pilot program, döntően a nyolcadikos évfolyamnak szól, de a jövőben érdemes lesz kiterjeszteni alsóbb évfolyamokra is.
 
Iskolavezetés nevében
Vaczó Zoltán igazgatóhelyettes
Zakar Ágnes intézményvezető