Orbán György+ Nemzetközi Zongoraverseny Szentendrén

Már második alkalommal sikerült megszervezni az Orbán György+ Nemzetközi Zongoraversenyt Szentendrén a Vujicsics Tihamér Alapfokú Művészeti Iskolában. A versenyt eredetileg tavaszra terveztük, de a covid járvány meghiúsította az elképzeléseinket, ezért hosszas egyeztetés után a végső időpont november 26. lett. A folyamatos szigorítások, növekvő esetszámok miatt a felkészülés és szervezés is bizonytalanságban zajlott, de kitartottunk elképzelésünk mellett és személyes jelenléttel, nagy sikerrel bonyolítottuk le a megmérettetést.
Természetesen betartottunk minden lehetséges óvintézkedést, egy versenyző mellé csak egy kísérő érkezhetett, kötelező volt az oltási igazolvány bemutatása és a maszk viselése, folyamatosan fertőtlenítettünk és nem engedtünk közönséget a helyszínekre.
 
A zsűri nagyszerű szakemberekből állt:
 
I. és III. korcsoport
A zsűri elnöke: Belák Erzsébet zongoraművész, Zirzen Janka díjas zongoratanár, a Szent István Király Zeneművészeti Szakgimnázium és AMI tanszakvezetője.
 
A zsűri tagjai: Z. Lakos Ágnes Lajtha László- és Artisjus-díjas, Szentendre Város Pedagógiai Díjjal kitüntetett zongoratanár, a Könemann Music Budapest és az Editio Musica Budapest közreadója, a Vujicsics Tihamér Zeneiskola nyugalmazott tanszakvezető tanára és Várnagy Andrea Liszt Ferenc díjas zongoraművész, tanár, a ZeneVarázslat Tehetséggondozó Mozgalom megálmodója és alapítója.4
 
II. és IV. korcsoport
A zsűri elnöke: dr. habil Eckhardt Gábor Liszt Ferenc-díjas zongoraművész, a Tóth Aladár Zeneiskola tanára és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem docense. A zsűri tagjai: Monostori Gábor zongoraművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem kamarazene tanszékének adjunktusa, a Szent István Király Zeneművészeti Szakgimnázium zongoratanára és Dr. Zsigmond Zoltán zongoraművész, a Szegedi Tudományegyetem Bartók Béla Művészeti Kar tanszékvezetője, egyetemi tanár.
 
Az online díjátadón legnagyobb örömünkre személyesen is megjelent Orbán György Kossuth-díjas és Erkel Ferenc-díjas zeneszerző. Ő ma az egyik legtöbbet játszott kortárs magyar zeneszerző. Stílusában elegyednek a klasszikus, kortárs, filmzenei és jazzes elemek. Művei nem csak egy szűkebb réteghez szólnak, bárki számára ajánlott, élvezetes muzsika az övé. Humorának és fantáziájának köszönhetően a gyerekekhez is könnyen utat talál: ezt bizonyította a zongoraverseny is, ahol látszott, hogy a fiatalok milyen szívesen és örömmel játsszák darabjait. Orbán György beszédében kiemelte, hogy mekkora erőfeszítést igényel minden szempontból a zenetanulás. Köszönetét fejezte ki a szülőknek, akik zenére taníttatják gyermekeiket és a felkészítő tanároknak, akik megismertetik az ő műveit az ifjú nemzedékkel. Megtisztelőnek és örömtelinek érezte, hogy a legnagyobb zeneszerzők darabjai mellett az övéi is elhangozhattak. A felvételeket bárki meghallgathatja a Vujicsics Tihamér Zeneiskola facebook oldalán, amely elérhető honlapukról is a www.vujicsics.net oldalról.
 
A verseny előkészítésében, megszervezésében kiemelkedő teljesítményt nyújtottak iskolánk dolgozói, a zongora tanszak tanárai, élükön Forrai Judit tanszakvezetővel. Külön ki kell emelni a zongora tanszak pedagógusait, akik csodálatos eredményeket értek el növendékeikkel:
 
II. korcsoport:
Munkácsi Julianna I. díj, tanára: Gaál Natália, aki tanári különdíjban is részesült
Szentkirályi-Tóth Réka II. díj, tanára Richter Annamária
 
III. korcsoport:
Wagner Lilla I. díj, tanára Richter Annamária, aki tanári különdíjban is részesült
Kaszap Sára I. díj és különdíj az Orbán mű előadásáért, tanára a Tanári különdíjas Gaál Natália
Kircsi Alex II. díj és Különdíj az Orbán mű előadásáért, tanára Völgyesi Zsuzsa
Méri Veronika II. díj, tanára Richter Annamária
Wéber Zara III. díj, tanára Forrai Judit
Imre Júlia III. díj, tanára Forrai Judit
 
IV. korcsoport:
Balikó Virág Kiemelt I. díj és a Váci Tankerületi Központ különdíja, tanára Völgyesi Zsuzsa, aki tanári különdíjban is részesült.
Őri Beatrix Katalin II. díj, tanára Csizmadia Angelika
Rudolf Csenge Mária különdíjban részesült a Rameau darab előadásáért, tanára Csizmadia Angelika
Franyó Emma III. díj, tanára Csizmadia Angelika
Rajtuk kívül még 8 növendékünk indult a versenyen, ők szintén szépen szerepeltek:
Asszonyi Pongrác, tanára Klausz Tamás
Desypris Achilleas, tanára Orbánné László Hajnalka
Dobrády Flóra, tanára Forrai Judit
Seres Lola, tanára Klausz Tamás
Szabó Barbara Jázmin, tanára Tóth Judit
Szabó Noémi, tanára Orbánné László Hajnalka
Telbisz Kende, tanára Szalacsovis Sándor
Vadász Berta, tanára Orbánné László Hajnalka
 
Összesen 68 díjat ítélt oda a zsűri, melyből 51-et osztottunk ki versenyzőknek, tizenhetet pedig Tanári különdíjként. Az okleveleket, díjakat minden versenyzőnek, felkészítő tanárnak kipostáztuk. A verseny megszervezésében, a nyertesek díjainak biztosításában óriási szerepe volt támogatóinknak, akiknek ezúton is szeretnénk megköszönni segítségüket: köszönet a Váci Tankerületi Központnak, annak igazgatójának, Verebélyi Ákosnak, Szentendre Város Önkormányzatának és Fülöp Zsolt polgármester úrnak, az Editio Musica Budapest Zeneműkiadó Kft-nek, akit Falvy Márta képviselt személyesen, a Liszt Ferenc Kamarazenekarnak, és a dekorációt a Spirit Land virágboltból Dobrády Eszternek.
 
És természetesen óriási köszönet mindazoknak – szülőknek, pedagógusoknak, gyerekeknek, akik a negyedik hullám tetőzése időszakában is vállalták, hogy eljöttek! Fantasztikus élmény volt az adventi időszak kezdetén.
 
Iskolánk valamennyi pedagógusa nevében kívánok vírusmentes, örömteli ünnepeket és sok kiváló muzsikát!
 
Zakar Katalin intézményvezető