Egészséges életmód program a Váci Juhász Gyula Általános Iskolában

Ez a program 25 éve működik iskolánkban természetesen mindig a kornak és a diákok érdeklődésének megfelelően frissítve, aktualizálva, egy-egy témakört előtérbe helyezve, hol a tisztálkodásra, hol a táplálkozásra, hol a helyes fogápolásra kerül a fő hangsúly. A célzott korosztály a 6-10 éves gyerekek, 1-4. osztályos tanulók.
 
Magyarországon köztudott, hogy a lakosság túlnyomó része túlsúlyos, ill. kövér. Ennek kialakulásában az öröklött hajlamon kívül szerepet játszik a helytelen táplálkozás és a mozgásszegény életmód. Már gyermekkorban figyelni kell erre, mert ekkor dől el a későbbi életminőség. Hazánk gyermeklakosságának 5-10%-a kövér. Az iskolás korral ez az arány fokozottan nő. Ezért van szükség arra, hogy a kövérséget már kisgyermekkorban a családban, majd az iskolában is megelőzzék.
 
A tanulóknak meg kell ismerni, hogy az egészséges életmódhoz hozzátartozik
- a rendszeres mozgás
- a tisztálkodás
- a rendszeres sport
- a helyes táplálkozás
- a kellő mennyiségű pihenés, alvás
- és a lelki egészség is
 
A tanítási órák keretein belül (magyar nyelv és irodalom, természetismeret, technika, testnevelés, erkölcstan) rendszeresen előkerülnek ezek a témák.
 
Az alsós munkaközösség úgy gondolta 2-3 nappal szeretné kibővíteni a szűk és erősen meghatározott órakeretet.
 
Legfőbb célunk tanulóink egészsége és az egészség alapjainak megismertetése, az egészséges életmódra való céltudatos nevelés, ezeknek az ismereteknek mindennapi alkalmazása.
A programot már novemberben a fogászati hónap keretében indítjuk az 1-2. osztályos tanulók részére egy tisztálkodási és fogápolási vetélkedővel.
 
Előzetes felkészülés után, mely osztálykereten belül történik, a gyerekek tablókat készítenek és különböző gyűjtőmunkákban vesznek részt. /Pl. fogkrémek, szájvizek, tisztálkodási eszközök/ Plakátokat készítenek különféle technikákkal. Mindig 4 fős csapatokban dolgoznak. Az osztály-selejtező után a legjobb csapatok mérik össze tudásukat. Arra törekszünk, hogy 2 év alatt minél több kisdiák jusson el az iskolai fordulóba.
 
A versenyt minden évben a Váci Járási Hivatal Népegészségügyi Osztályáról Boros Mária segíti.
 
Ő is új szemlélettel, ötletekkel és nem utolsó sorban szakmailag is emeli a vetélkedő színvonalát.
 
Az a tapasztalat, hogy a gyerekek nagyon szívesen vesznek részt a vetélkedőn. Kötetlen jó hangulatban ízlésesen megterítve zöldség és gyümölcskóstolón is részt vesznek.
A második projektnapra június utolsó hetében kerül sor. Ezen a napon minden alsós kisdiák a Reménység pályán sportversenyeken játékos sor- és váltóversenyen, kötélhúzáson, zsinórlabda versenyen és a kedvelt Tűzharcban vesz részt. A sportnapot mezei futóversennyel zárjuk. A legeredményesebb versenyzőket éremmel jutalmazzuk.
 
A harmadik napon az egészséges táplálkozás kerül a fontossági sorrend elejére.
 
Magába foglal étkezési illemtant, terítési versenyt különböző alkalmakra /pl. gyerekzsúr, családi ünnepi teríték, reggeli stb./ Ezen a napon megnyitjuk az iskola kapuját a szülők előtt, akik segíthetik a gyerekek munkáját, tanácsokat adhatnak. Azért, hogy a programok ne legyenek unalmasak, van, amikor szendvicset készítenek tanulóink, de van amikor gyümölcssalátát kóstolnak, esetleg kőrözöttet, avokádókrémet vagy csicseriborsó krémet /humuszt/ kevernek ki.
 
Fontos, hogy ezen a napon minden gyerek egészséges péksüteményt ill. kenyeret fogyasszon. Ezek vagy teljes kiőrlésűek vagy magvakkal készítettek.
 
Ezen a napon az iskola konyhája is valami új ízű étellel ismerteti meg az iskolánk nevelőit és tanulóit.
 
Összegzés:
 
Az egészségnapok a tanulók saját igényei szerint állnak össze, ezért könnyű ráhangolni őket. Nagy hangsúlyt fektetünk a játékosságra a kooperatív technikák gyakorlására. A látvány átélése a mozgásos tevékenységek, az ízletes ételek mindenki számára vonzó, gyereknek szülőnek, pedagógusnak egyaránt.
 
Igyekszünk fejleszteni a kezdeményező képességet és az esztétikai tudatosságot is.
 
Hogál Gabriella
tanító