ALSÓBAN AZ ÉLET- nem csak alsósoknak

A Budakalászi Szentistvántelepi Általános Iskola az Örökös Ökoiskola cím birtokosa. Az iskolában dolgozó pedagógusok ezért kiemelten figyelnek arra, hogy az iskolai élet több területén „zölddé váljanak”. Folyamatosan lépéseket tesznek azért, hogy pedagógiai munkájukban képviseljék a fenntarthatóság szemléletét, a környezet- és egészségtudatos életmódot.
Így került sor 2021. szeptemberében, hogy az iskola 4.b osztályos tanulói jelentkeztek önkéntes kutatóknak az "Alsóban az élet - nem csak alsósoknak" környezeti nevelési programra, amelyet az ELKH ATK Talajtani Intézet Tudománykommunikációs Csoportja hirdetett meg.
 
A program azzal a szándékkal született, hogy felhívja minden ember figyelmét a talaj alapvető és rendkívül fontos szerepére az élelmiszertermelésben, a fenntartható fejlődésben, az éghajlatváltozás hatásainak enyhítésében és így, az emberi életben.
 
Az „Alsóban az élet” nevű kutatás során a gyerekek megfigyeléseikkel egy országos szintű talajélet-, talajegészség-felmérésben vettek részt. Feladatuk során szeptemberben egy pamutból készült alsóneműt kellett elásniuk az iskola kiskertjében, majd 60 nap elteltével, a megjelölt helyről kiásni és az azon történt változásokat megfigyelni, lefényképezni, majd az Intézet kutatóinak visszaküldeni a „maradványokat”.
 
A kutatásban való lelkes részvételért cserébe a gyerekek foglalkoztató füzeteteket és oktató videókat kapnak a Talajtani Intézettől, amelyek segítségével megismerhetik a talajokat és a talajélet sokszínű szereplőit.
 
A kísérlet igyekszik felkelteni a gyerekek figyelmét és megértetni velük, hogy a talaj az ember számára nélkülözhetetlen kincs! Nem csupán egy „poros-koszos” dolog a lábunk alatt, hanem – ha alaposan belegondolunk – a talajon termeljük meg az élelmünket (legyen az növényi, vagy állati eredetű) és a ruházkodásunkhoz szükséges alapanyagokat, a talaj szűri és raktározza ivóvizünk nagy részét, a talajból származó alapanyagokból építjük fel házainkat a talajra, illetve a talajon növő erdők szolgáltatják az életben maradásunkhoz nélkülözhetetlen oxigént. Nem utolsó sorban a végső nyughelyünket is a talaj biztosítja, vagyis a történelmünk egy nagyon fontos közege, szereplője. A talajon nem csak állunk, hanem élünk is, vagyis a féltve őrzött és megbecsült talaj az egészséges és hosszan tartó életünk záloga. Vigyáznunk kell rá!
 
Ezzel az önkéntes munkával az iskola tanulói részesei lehettek a Nemzetközi Talajtani Szövetség (IUSS) által meghirdetett a Talajok Nemzetközi Évtizede programnak, amely 2015-2024 között arra hivatott, hogy töretlen lendülettel hirdesse és felhívja a figyelmet a talajok jelentőségére és védelmére.
 
Közbigyó projekt
 
2021. november 10. szerda 17.00-19.30 A budapesti Bókay Árpád Általános Iskola Közbigyó előadásán egy 3.a osztályos Közbigyó csapat, a Pilisi erdő projekt szerepelt. Egy csapat pedig kísérte és megnézte a bemutatót: LALA Sütiország.
 
Az idegen környezetben történő szereplés jól sikerült. A mieink örömmel és érdeklődéssel nézték végig a Bókay Ált. Iskolába járó gyerekek előadásait.