LOVAGI-NAP A KOSDI ISKOLÁBAN

Hagyományainkhoz híven, idén is megrendezésre került iskolánkban a Lovagi-nap. Az időjárás kegyes voltak hozzánk, így egy gyönyörű, napsütéses napon tarthattuk meg a programot. A lovagi játékokon négy csapat mérte össze erejét, gyorsaságát, ügyességét és kitartását. A kék sasok, a zöld bikák, a piros oroszlánok, és a fekete hollók küzdöttek meg egymással.
 
A lovagi torna elején a csapatok bevonultak a feldíszített helyszínre (a ligetbe), majd sorfalat állva fogadták a „királyt” és a „királynét”. Az uralkodó nyitóbeszédében kiemelte, hogy tisztességes, sportszerű küzdelmet vár el mindenkitől. Ezután megnyitotta a tornát, és kezdetét vette a versengés.
 
A program első felében az egyes csapatok kétfelé osztva, nyolc állomást jártak végig, ahol különböző feladatokat teljesítettek. A nyolc állomás: karikadobás, várostrom, vakvezetés, dárdahajítás, gólyaláb, kosárba dobás, versírás, éneklés. A játékok ezen részét a látványos rönkhúzás zárta.
 
A program második felében a füves sportpályán folytatódtak a küzdelmek. Itt sorversenyek (lovacska, gólyaláb, királylány szöktetés, gólya viszi a fiát, sítalp...), egyszemélyes (rönkhajítás) illetve kétszemélyes feladatok (tojásdobás) várták a versenyzőket. A játékok ezen részét a kötélhúzás zárta, amelyben a csapatok minden egyes tagja, együttes erővel állt fel, adott ellenfelével szemben.
A torna utolsó felvonása egy egyéni versenyszám, a Toldi-féle rúdtartás volt. Itt csapatoktól függetlenül, korcsoportok szerint (3-4.o., 5-6.o., 7-8.o.) csaptak össze a jelentkezők. Az nyert, aki a leghosszabb ideig volt képes megmutatni, hogy „melyik út megyen Budára”...
 
A torna zárásaként a legkitartóbb apródok, fegyverhordók és lovagok oklevelet vehettek át teljesítményükért. Ezt követően a csapatoklevelek kerültek átadásra. Az idei évben a kék sasok „repültek” a legmesszebbre, így ők nyerték a tornát.
 
A Lovagi-nap legvégén a király ünnepélyes keretek között lovaggá ütötte a legbátrabb és legkitartóbb résztvevőket. A lovagok eskütételük során megfogadták, hogy megtartják az Arany-rend törvényeit, bátran szembenéznek félelmeikkel, törekednek a tudás megszerzésére és minden erejükkel védelmezik a rászorulókat. Reméljük, így is lesz!
 
Ziman Réka