Intézményvezetőknek tartottak kiégés elleni tréninget Vácon és Szentendrén

Kiégés elleni tréninget tartottak a Váci Tankerületi Központ intézményvezetőinek két helyszínen is. Vácon múlt héten a Földváry Károly Általános Iskola adott otthont a rendezvénynek, amelyen a Szobi- és a Váci Járás iskoláinak igazgatói vettek részt.
 
A lelki egészség megőrzése – harc a kiégés ellene elnevezésű képzést, Gubáné Csánki Ágnes szakmai tanácsadó tartotta. Nem csak az okokra, a megelőzésre, hanem a probléma megoldásának lehetőségeire is igyekezett felhívni a megjelentek figyelmét.
 
„Ma a kiégés mindenkit érint, vagy bevalljuk, vagy nem, de ettől még érint minket. A lelki egyensúlyunk megőrzése nagyon fontos feladat. Az elmúlt másfél évben felerősödött ez az igény. Aki nem veszi észre, az belekerülhet egy olyan folyamatba, amelyből már sokkal nehezebb kijönni. Ennek a képzésnek is az a lényege, hogy vegyük észre másokon is, és segítsünk neki” – mondta a helyszínen a szakember. Hozzátette: természetesen az igazi megoldás a megelőzés lenne.
 
A kiégés felismerése után magunkon is tudunk még segíteni, ám ha nem változik a helyzet, érdemes szakembert igénybe venni. A szakmai tanácsadó szerint nem csak a monoton, évek óta egy szakmában dolgozókat érinti ez a betegség, hanem a megváltozott világ miatt, már bárki érintve lehet benne. Sok esetben a lelki gondok, betegségekben is megnyilvánulnak.
 
„A pedagógusok olyan másfél éven vannak túl, ami nagyon sok képességet elő kellett, hogy hozzon és nagyon nagy nyomást is gyakorolt rájuk. Hiszen egy olyan feladatot kaptak, ami előtt lényegében felkészülés nélkül álltak” – mondta, utalva arra, hogy ők is érintve lehetnek.
 
Gubáné Csánki Ágnes szerint a kiégés jele lehet az is, ha nincs elég időnk a családunkra, magunkra. Fontos, hogy legyen idő minden nap, vagy minden héten önmagunkra, olvassunk egy jó könyvet, tegyünk olyan dolgot, ami kikapcsol.
 
Pallaginé Nagy Ágnes, a Váci Földváry Károly Általános Iskola intézményvezetője szerint, náluk jó a pedagógus közösség, eddig még a kiégés jeleit nem tapasztalta munkatársain.
 
„Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy sem magamon, sem a kollégáimon nem tapasztaltam még a kiégés jeleit. Akik nálunk dolgoznak, azok évek ott itt vannak. A mindennapjaink nagyon jó hangulatban telnek el, nagyon jó csapatunk van” – mondta. Hozzátette: ez a képzés azonban arra jó, hogy ha esetleg valaki ilyen problémával fordul hozzá, akkor tud majd neki segítséget nyújtani.