Juhászos kisdiák a dobogón
A Boronkay György Műszaki Szakközépiskola honlapját nézegettem, amikor megláttam, hogy informatikaversenyt indítanak. Nagyon megörültem, szóltam a szüleimnek és azután jelentkeztünk.
Bővebben
Szép helyezések az Országos Méh-Ész Logikai Versenyen
Iskolánkból (Váci Juhász Gyula Általános Iskola), idén is több alsó tagozatos diákunk vett részt az Egri Balassi Bálint Általános Iskola által online meghirdetett Országos Méh-Ész Logikai Versenyen. A feladatok a Bee-Bot elnevezésű padlórobothoz kapcsolódnak. A versenyzők öt forduló feladatait megoldva mérhették össze tudásukat. 3. helyezést ért el a versenyen Borza Elina és Schoffer Tamás tanulóink. Gratulálunk nekik és minden résztvevőnek! Nagyon ügyesek voltak!
 
Horváthné Tóth Beáta tanító
Egészséges táplálkozás a Váci Juhász Gyula Iskolában
Az Egészséges életmódra nevelés eddig is iskolánk része volt. Viszont szerettük volna, ezt kibővíteni, korszerűsíteni a technikatermet. Kifejezetten erre a célra szerettünk volna egy tanulói konyhát. Az online oktatás alatt, szülői összefogással el is készült a tankonyha. Intézményvezetőnk ötletén felbuzdulva, természetes volt, hogy amíg nincsenek gyerekek az épületben, addig megpróbáljuk megoldani a felújítást.
Bővebben
Májusfa állítása a zebegényi Szőnyi István Általános Iskolában
Április 30-án délelőtt a zebegényi Szőnyi István Általános Iskola és AMI alsós tagozatos diákjai az iskola udvarán májusfát állítottak. Dalokkal, tánccal, furulyaszóval köszöntötték a tavaszt, majd színes szalagokkal díszítették a bajor májusfákra emlékeztető koszorút. A négy alsós osztály a négy évszak váltakozását színes pólókba öltözve szimbolizálta, ezzel is fokozva a jó hangulatot. A májusfa állításának hagyományőrző szerepe német és magyar nyelven is elhangzott.
Bővebben
A Szentendrei II.Rákóczi Ferenc Általános Iskola és Gimnázium 3.b osztálya elnyerte a Kajla online Sulikupa fődíját, az 1.000.000.-Ft-os osztálykirándulást
A Kajla Sulikupa élményei: Mi is volt a Kajla Sulikupa versenyén? Benevezte a tanító nénink az osztályunkat. A Szentendrei II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola és Gimnázium 3.B osztály tanulói vagyunk.
Mindenki szorgosan tanult és készült a versenyre, a digitális órákon, párokban, csoportokban is. Nagyon sok helyről, érdekességről olvastunk vagy éppen érdekes videót nézhettünk. Pl.: Hollókő, Balatonboglári Gömb-Kilátó stb. Voltak olyanok is, akik családi kirándulást szerveztek ezekre a helyekre, amiről készülniük kellett.
Bővebben
Sikeres szereplés a jazz versenyen

Az idén tavasszal megrendezett IV. Országos Jazz-Zenei Versenyen a Teleki-Wattay Művészeti Iskola növendékei nagyon szép eredményeket értek el. A versenyre beküldött felvételek alapján az iskola jazz-zenekara III. helyezett lett. A jazz-ének kategóriában Oláh Csenge III. díjat, Kozma Véda II. díjat, Czakó Virág és Nagy Noémi pedig I. helyezést értek el. Kecskeméti Sára jazzénekesünk különdíjban részesült. Szívből gratulálunk az elért eredményekhez növendékeinknek és felkészítő tanáraiknak: Pocsai Krisztinának és Frey Györgynek is!

Fantasztikus eredmény a TWMI zongora tanszakán

A pomázi Teleki-Wattay Művészeti Iskola zongora tanszakát Miszkuly Dóra Napsugár képviselte az idén online megrendezett 19. szombathelyi Sistrum Zenei Versenyen. Nagy öröm számunkra hogy, Sugi a beküldött műsorával NÍVÓDÍJBAN részesült. Iskolánk első alkalommal vehetett részt ezen a megmérettetésen, mely a zsűri értékelése szerint az elmúlt évek egyik legszínvonalasabb versenye volt. Szívből gratulálunk neki és felkészítő tanárának Gilice Teréznek is!

Szülői köszönet - Váci Juhász Gyula Általános Iskola
"A digitális oktatás alapvetően szerintem nem egy jó dolog, hiszen a tanár nénikkel nem tudnak találkozni, érintkezni a gyerekek, és a kis társaikkal sem vagy keveset találkozhatnak. De szerencsénk van a két tanítóval, akik így is képesek voltak fenntartani a kíváncsiságot, érdeklődést, izgalmakat a kislányom tanítása alatt. Még én is izgatottan vártam az órákat, a feladatokat. Nagyon jól szervezetten teltek a napok, nagyon keveset kellett besegítenem és bőven jutott idő a játékra is. Sőt! Lánykám a kapott online feladatokat is játékként élte meg, várta, kérte. Sokat fejlődött ez alatt az egy hónap alatt így is, mi lesz még, ha személyesen vehet részt az órákon?!
 
Nagyon hálás vagyok a tanítóink munkájáért!"
 
Dériné Dézsi Orsolya
szülő

 

Digitális tudásmegosztás Visegrádon, az Áprilyban
Nehéz jó és jól használható képzéseket találni, ezt már többen is megtapasztaltuk. A képzés helye messze van, túl sok az utazási idő. Hiányzunk a munkából, kollégáinkra hárul a helyettesítés a saját óráikon kívül. Nincs olyan képzés, amely érdekelne, vagy már elvégeztük azokat…Akkor hol és hogyan tanuljunk, mi, pedagógusok?
Bővebben
A VII. Országos Harmonikaverseny területi válogatójának eredménye
Az idei tanévben rendezik a VII. Országos Harmonikaversenyt, melynek országos döntőjére 3 évenként kerül sor Budapesten a Fischer Annie Zeneiskolában. A pomázi Teleki-Wattay Művészeti Iskolát három harmonikás növendék képviselte a területi válogatókon: Kónya Zsombor az I. korcsoportban, Patarcsits Bálint a III. korcsoportban, aki a maximális 60 pontjával a válogató nyertese, és Nagy Réka a IV. korcsoportban indult. Felkészítő tanáruk Szokolai Zoltán. A területi válogatókra, mint minden idei zenei versenyre, felvétellel lehetett nevezni. Nagy örömünkre minden induló növendékünk továbbjutott az országos döntőbe.
 
Szeretettel gratulálunk az eddig elért eredményekhez és sok sikert kívánunk a döntőhöz!

 

Diákközpontú történelemoktatás Visegrádon
Intézményünk a járványhelyzet következtében ismét online oktatásra tért át március 8-án. Ez nem csak a gyerekeket és a szülőket, hanem minket, pedagógusokat is kihívások elé állított.
Gyorsan kellett megterveznem az elkövetkező heteket. A digitális tér szerencsére adott volt. Már csak olyan tanulási környezet kialakítására volt szükség, amely a leginkább alkalmas a gyerekek motiválására, a minőségi munka megvalósítására. Kidolgoztam a következő hetek keretrendszerét, hogy ezzel is kiszámíthatóvá és stresszmentessé tegyem a tanulást a gyerekek számára. Megkapták az előttük álló hónapban rájuk váró feladatokat, amelyeket a saját tanulási ritmusuknak megfelelően készíthettek el. Tudták, hogy mennyi pont jár az egyes feladatokra, amelyekhez részletes értékelőtáblázatot kaptak, hogy ismerjék, mi a tökéletes feladat elkészítésének feltétele. A leadott munkáikra személyre szabott értékelést írtam, megerősítve vagy éppen terelgetve őket haladásukban. A tanulási időszak végén elérhető szintek meghatározásával pedig tudták, hogy milyen teljesítmény szükséges a hőn áhított érdemjegy eléréséhez. Ezzel az önállóságra neveltem őket és egyben segítettem az egyénre szabott tanulásukat. Gondolkodtató, kreativitásra sarkalló feladatokat adtam, ezzel is fejlesztve azon 21. századi képességeket (önszabályozás, problémamegoldás, IKT használat, stb. ), amelyek segítik majd őket a jövőben, a munka világában.
Bővebben
Online oktatás szülői szemmel…
A 2021. március elején történt bejelentés, - miszerint az általános iskolák is átállnak online oktatásra- kettős érzelmet váltott ki a zebegényi Szőnyi István Általános Iskola szülői közösségéből is. Egyrészről örömöt, mert otthon biztonságban tudhatják gyermekeiket, másrészről aggodalmat, hogy hogyan fognak tudni segíteni a csemetéknek. Mindenkiben felelevenedtek a tavalyi emlékek, nehézségek.
Bővebben
Így telt a karanténom
A karantén napjait anyával és a testvéreimmel töltöttem itthon. A napjaim általában hasonlóképpen teltek, hiszen már tavaly kialakult egy jól bevált rutin, sajnos.
Bővebben
A Magyar Költészet Napja a Juhászban
A MAGYAR KÖLTÉSZET NAPJÁT Magyarországon április 11-én József Attila születésnapján ünnepeljük. Erre az alkalomra minden évben híres költők alkotásaival szoktunk készülni, megemlékezni a diákokkal. A járványhelyzet miatt idén ez is másképp zajlik, de semmiképp nem szerettünk volna eltekinteni tőle, hiszen iskolánkba sok verset szerető, sőt verset alkotó, poétai szárnyaikat bontogató tanuló jár. A tavaszi szünet kezdete előtt meghirdettük az online verseny lehetőséget, majd néhány nap múlva kezdtek is visszaszállingózni a Teams segítségével a szavalókról készült videók és a megírt költemények. Nem szabtunk szigorú szabályokat, megkötéseket, csupán a vers ne legyen szomorkás, és beleférjen egy percbe. Nem volt könnyű dolgunk nekünk, magyarosoknak, hiszen ahány gyermek, annyi egyéniség, annyi színes gondolatvilág, annyi téma, annyi különböző, de figyelemreméltó előadásmód. Az indulók közül három-három tanulót választottunk ki, akiket a legjobbaknak ítéltünk, illetve különdíjas is lett egy versenyző, de igazából minden résztvevő nagyon ügyes volt.
Bővebben
Rendhagyó március 15-i megemlékezés Nagymaroson
Március 12-én rendkívüli megemlékezésre került sor a művelődési házban. A videó március 15-én volt látható a nagymarosiak számára. Petőfi Sándor verseiből idéztek a 4.a osztályos tanulók:
Bessenyei Anna, Papp Zsófia, Kis Lukács Pál, Jórász Gellért. Köszönjük Bornemisza Angéla tanítónőnek, hogy felkészítette a gyerekeket.

 

Titok?
Nem, nem titok. Iskolánk, a Váci Juhász Gyula Általános Iskola három tanulója március 27-én, szombaton sem pihenhetett, hiszen ekkor volt a TITOK Arany János Anyanyelvi Verseny országos döntője. A járványhelyzetre való tekintettel online kellett dolgozni. 10 órakor megnyílt a verseny felülete, és kezdődhetett a munka. Hagyományos körülmények között sem egyszerű egy ilyen feladatsor megoldása, hát még így. Versenyzőink becsületesen, a szabályok betartásával dolgoztak, pontszámaikkal elégedettek lehetünk.
Bővebben
Tavaszi hírek Leányfaluról
Itt a tavasz, de az iskola udvara újra csendes. Tavaly és idén sem örülhettünk a gyerekekkel az ilyenkor éledező apró csodáknak. Pedig nagy reményekkel indultunk neki ennek a tanévnek. Az Iskolakert programunkat hivatalosan Nagy István agrárminiszter indította el. A gyerekekkel közösen ültettet rózsa, a beszélgetés mély nyomott hagyott tanulóinkban. Csermely Alexandra tanárnő irányítása mellett minden helyet előkészítettek a nagyok az ültetéshez a technika órák keretében.
Bővebben
"Az év madara 2021." rajzpályázat

A Szőnyi István Általános Iskola diákjai minden évben nagy örömmel készítenek rajzokat, festményeket a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület aktuális pályázataira. Idén a "Mezők éber őre, a cigánycsuk" címmel hirdetett pályázatot az egyesület, minden korosztálynak. Iskolánkban a tanórákon és a "Festészet, grafika" tanszak foglalkozásain a gyerekek lelkesen tanulmányozták és ábrázolták ezt a lenyűgöző szépségű kis madarat. Nehéz volt a beküldendő alkotások kiválasztása. Az iskola belső versenyét Blahó Márton 6. osztályos tanuló ceruzarajza nyerte, míg az MME pályázaton az alsós kategóriában Gellert-Vígh Franciska 4. osztályos diákunk, a képzőművészeti tanszak tanulójának akvarellje második díjat kapott. Gratulálunk.

Medvigy Miklós szaktanár

Gondolatok az általános iskolás gyerekek nyelvvizsgáztatásáról
Általános iskolás nyelvtanárként évek óta szemléljük gyermekeink sikeres nyelvvizsgáit, amelyet sok esetben a középiskola első évében tesznek le. Számos ezek közül nem a nyelvi előkészítő (nulladik) év végén sikerül, hanem az általános elhagyása után alig félévvel, sokszor egy, a középiskolában felvett új nyelv mellett.
Bővebben
A Teleki-Wattay Művészeti Iskola sikerei az online versenyeken
Az idei tanévben több országos szervezésű tanulmányi versenyben is részt vesz iskolánk, melyeket online formában szervez az Oktatási Hivatal, így a kaposvári X. Országos Jeney Zoltán Fuvolaversenyre is hangzó anyag beküldésével lehetett nevezni, amelynek területi válogatóját (Pest, Nógrád és Fejér megye) a Teleki-Wattay Művészeti Iskola bonyolította le digitális formában februárban. Iskolánkból három növendék indult a versenyen - Kazsik Abigél, Novák Emese - tanáruk: Kulin Krisztin és Katona Minna -felkészítője Herczegh Zsuzsa. A zsűri a produkciók értékelése után úgy döntött, hogy Katona Minna az I. korcsoportban bekerült az országos döntőbe.
Bővebben
Téltemetés Nagymaroson
Talán az év egyik legvidámabb délelőtti rendezvénye, amikor a farsangi időszak végén Nagymaros főterén gyülekezik kis városunk összes gyermeke és a sváb hagyományoknak megfelelően eltemetjük a telet. Hála természeti adottságainknak idén, bár egy kissé rendhagyó módon, kellő távolsággal találkoztunk a Dunánál, és a szokásos vidám hangulatban, hangos zeneszóval, dudálással, kerepeléssel indítottuk útjára a babát, hogy a folyó jó messzire vigye.
Bővebben
Pénz7 a Kosdi Arany János Általános Iskola 3. osztályában - avagy, lehet-e alternatíva a játékos tanulás?
„Úgy vélem, a mai világban, ahol minden a reklámokról, az előre hozott fogyasztásról szól, fontos megismertetni a gyerekekkel, hogy nem csak a hitel segítségével lehet boldogulni. Ha megértik, hogy önmérséklettel és előre tervezéssel, valamint takarékoskodással, ugyan úgy elérhetik a céljukat akkor már megérte a Pénz7 megszervezése. Az eladósodottság sok tekintetben kiszolgáltatottá teszi az embert, és a végén sokkal többet kell visszafizetni, mintha takarékoskodva érte volna el a célját. Talán sikerül érzékeltetni azt a tényt is, hogy a javak megszerzése néha egyszerűbb, mint azok fenntartása.”
Bővebben
Rendhagyó farsang a felső tagozaton Nagymaroson
Iskolánkban minden évben rendeztünk farsangi bulit a felsősök számára. Az utóbbi években minden osztály kapott egy témát, annak jegyében készültek a gyerekek a délutánra. Idén sokan kérdezték, hogyan lesz. Lassan egy éve, hogy minden rendezvényünk elmarad. Így némi kárpótlásul egy rendhagyó farsangot tartottunk délelőtt. A gyerekek beöltöztek, és bár a tanórákat órarend szerint tartottuk, ám vidám hangulatban, zenével, játékokkal, filmekkel teltek az órák. A legnépszerűbb jelmez idén a pizsama volt, a gyerekek hálózsákokkal, plüss állatokkal, papucsban, pizsamában, hálóingben töltötték a délelőttöt. Ha nem is volt az igazi délutáni buli, azért sikerült egy kis hangulatot teremteni a szürke hétköznapokba.
 
Heinczné Cserni Katalin