Informatikai eszközöket vásárolhattak felajánlásból

A zebegényi Szőnyi István Általános Iskolában 2021. június elején a Sarasotai Kossuth Klub nagylelkű felajánlásának folytán 700.000.—forintot költhettünk informatikai eszközökre. Nagy örömmel vettük a felajánlást, hiszen a digitális munkarend, a növekvő mennyiségű tananyag, és a tanulók motiválása érdekében egyre gyakrabban kerülnek elő a tanórákon a számítógépek, projektorok. Ebből az összegből ezt a gépparkunkat fejlesztettük: két laptopot, és egy projektort vásároltunk.

Bővebben
Acsai Petőfi Sándor Általános Iskola tanára nyerte a Vándortábor Program novellapályázatát
Az Acsai Petőfi Sándor Általános Iskolában évtizedek óta fontosnak tartjuk, hogy a nyári szünetekben táborba, kirándulni vigyük a tanulóinkat. Mi lehet attól jobb érzés, mint amikor egy már felnőtt ember még mindig emlékszik a vándortáborokra, az iskolaudvaron megszervezett napközis táborokra, a Határtalanul program lehetőségeivel megélt erdélyi vagy felvidéki élményekre, mikor mosolyogva nézhetjük az évekkel korábban készült fényképeket, és nosztalgiázhatunk a közös emlékeken.
Bővebben
Büszkék vagyunk Seres Barnabásra

Büszkék vagyunk Seres Barnabásra, a Pomázi Mátyás Király Általános Iskola 4.c osztályos tanulójára, aki a Matematikában Tehetséges Gyermekekért Alapítvány szervezésében lezajlott Zrínyi Ilona Matematikaversenyen megyei 2. helyezést ért el 115 ponttal, majd az országos döntőben, Gödöllőn, 96 ponttal 27. helyen zárta ezt a rangos versenyt. Sok szeretettel gratulálunk neki és felkészítőjének Kiss Nikolett tanítónak!

Gyermeknap a Pomázi Mátyás Király Általános Iskolában
Ismét egy élményekkel teli, emlékezetes gyermeknapot szervezett a DÖK! Az osztályok 10 állomáson mérték össze tehetségüket, pontot kaptak a magatartásra, az "egyenruhájukra" és a menetlevelükre is. Tagozatonként értékelte a zsűri a teljesítményt. Alsóban a 3. helyen holtverseny alakult ki, így kötélhúzással döntötték el, hogy ki kapja az oklevelet. Senki nem maradt ajándék nélkül, hiszen minden résztvevő fagyizhatott a Pomázi Nebulókért Alapítvány jóvoltából. Köszönjük a szervezést a DÖK-nek, Beregszászi Katalin és Király Kata tanárnőknek, valamint a támogatást a Pomázi Nebulókért Alapítványnak!

 

Felkerültek a nevek a végzősök fájára Pomázon
A Pomázi Mátyás Király Általános Iskola nyolcadikosai hagyományainkhoz híven feltették osztályaik névsorát a földszinti aulában álló végzősök fájára. Ezután az előkertben elültettek osztályonként 1-1 rózsatövet. Szeretettel gondolunk majd rájuk!
Bővebben
Árpádos diákok az OATV döntőjében
Több mint 4000 diák és 300 iskola részvételével zajlott le idén az Országos Angol Tanulmányi Verseny 3 fordulója. A megyei fordulóba a Váci Árpád Fejedelem Általános Iskolából a 7. évfolyamon 3 diák: Cserni Milán, Máthé Kitti és Erdővölgyi Bendegúz jutott be. A 8. évfolyamon is kiválóan szerepeltek diákjaink. 11 tehetséges tanuló, név szerint: Rábai Boldizsár, Bobák Tamás, Demeter Zsófia, Vértesi Bendegúz, Zsigmond Levente, Medve Zsolt, Marinovszky András, Hártó Vince, Jávor Bálint, Sajgó Levente és Kovács Dániel került be.
Bővebben
Zebegényi Hajó SE
Újabb mérföldkőhöz érkezett a Zebegényi Hajó SE. Mint minden újonnan született sportegyesület életében, akárcsak a gyermekében a legnehezebb az első lépések megtétele.
Bővebben
Kosdon teret nyer a természet!
A Kosdi Arany János Általános Iskolában a téli madáretető készítési kampányt követően sem állt meg a környezeti nevelés. Mondhatni, csak most kezdtük! A tavasz beköszöntével már tapasztaltuk, hogy a szokottnál jóval több madárfaj van jelen az iskolánkban. A régóta kinn lévő odúkat kitakarítottuk és megjavítottuk. A madáretetést felváltotta az itatók és fürdetők kihelyezése. Erre a célra a megüresedett, félbevágott és elmosott iskolai fertőtlenítőszeres kannákat használtuk fel. Az edényeket az udvar több helyszínén a talajba mélyesztettük, kevés kavicsot helyeztünk az aljára és megtöltöttük vízzel. A madarak pár napon belül használatba is vették az itatókat - fürdetőket.
Bővebben
A Kalász Művészeti Iskola hírei
Reikort Ildikó zeneterapeuta, furulya- és Kokas-mesterpedagógus kollégánk 2021. május 21-én előadóként vett részt a 4. Művészetpedagógiai Konferencián, amely csak regisztrált résztvevők számára volt megtekinthető. A 2 napos online konferencia fókusza a JÁTÉK, MŰVÉSZETI NEVELÉS ÉS TUDOMÁNY kapcsolata. Kolléganőnk előadásának témája: Lehet-e a művészet egyszerre eszköz és cél a tanításban? - az iskolánkban 20 éve működő Kokas-foglalkozásnak és a tanárnő saját fejlesztésű, 2 éve bevezetett ReikArt-programjának bemutatásán keresztül. A konferencia honlapja elérhető itt: http://mpk.elte.hu/
Bővebben
Viharos Nyílzápor!
A hosszú bezártság után már alig vártuk az első alkalmat, hogy engedélyezzék a Puer Regius Történelmi Íjász Sportkör edzéseit, természetesen a vonatkozó szabályok betartásával! A biztonságos helyszínt tekintve két oldalról is támogattak Bennünket: egyrészt a Katolikus Plébánia udvarára kaptunk folytatólagosan is engedélyt, másrészt a Szent Imre téri pince helységet használhatjuk a jövőben esős időben illetve a téli időszakban az edzések megtartására.
Bővebben
A „Szép Magyar Beszéd” országos döntőben Kovács Botond (Váci Árpád) 8.c osztályos tanuló arany minősítést szerzett
"A Kazinczy-díj Alapítvány - Péchy Blanka emlékére kuratóriuma az idei tanévben is meghirdette a felső tagozatosok részére a szépkiejtési versenyt. A félországos döntőnek (Dunától keletre fekvő megyék) évtizedek óta gondos házigazdája a kisújszállási Móricz Zsigmond Kollégium és Gimnázium. Miről híres még ez az iskola? Nemcsak névadója járt ide, hanem többek között Csukás István és - akiről ma oly sokat hallunk - Karikó Katalin is.
 
Bővebben
A Föld napja Nagymaroson
Minden év április 22-én van a Föld napja. A mi iskolánkban a hagyományokhoz híven, mindig egy akadályverseny keretében emlékezünk meg róla a felső tagozatban. Nem tudtuk, mennyi időt maradunk még otthon, de úgy döntöttünk, a Föld napját mindenképpen megünnepeljük. Ebből kiindulva határoztuk el, hogy az akadályversenyt a hagyományokhoz híven, de az új helyzethez alkalmazkodva, online rendezzük meg. Legyen egy kicsit más a gyerekek számára, mint a mindennapok, hát belevágtunk.
Bővebben
A TWMI Zongora tanszakának újabb sikere a XII. Országos Négykezes és Kétzongorás Verseny Döntőjében
Örömmel adjuk hírül, hogy a TWMI döntőbe jutott zongoristái mindannyian díjazottak lettek a 2021. április 9-11. között Balassagyarmaton 12. alkalommal megrendezett Országos Négykezes és Kétzongorás Versenyen! Szabó Domonkos és Szabó Dorottya Hanna páros az V. korcsoportban 2. HELYEZETT, Antalfy Balázs és Pávó Anna Zsófia a VI. korcsoportban szintén 2. HELYEZETT, Miszkuly Dóra Napsugár és Gilice Teréz a tanár-diák kategóriában pedig 1. HELYEZETT lett a háromévenként megrendezésre kerülő országos tanulmányi versenyen, amit idén rendhagyó módon online formában szerveztek meg. A gyerekek felkészítője Gilice Teréz TANÁRI KÜLÖNDÍJBAN részesült.
Bővebben
A X. Országos Fuvolaverseny döntőjének eredménye a TWMI fuvola tanszakán

Idén immár 10. alkalommal került sor az Országos Fuvolaversenyre, melynek döntőjét rendhagyó módon online formában rendezték meg Kaposváron 2021. március 26-28. között. A Teleki-Wattay Művészeti Iskolát KATONA MINNA MÁRIA képviselte az I. korcsoportban. Örömmel osztjuk meg a hírt, hogy Minna műsorával 3. helyezést ért el. Szeretettel gratulálunk neki és felkészítő tanárának HERCZEGH ZSUZSÁNAK a gyönyörű eredményhez és köszönet Csuka Ágnes zongorakísérőnek a színvonalas közreműködéséért!

 

Környezettudatosság a Juhász Gyulában
5. osztályban az anyagok megmunkálásában a papíré a főszerep. A témát történeti áttekintéssel kezdjük. Megvizsgáljuk, hogy a Föld legkülönbözőbb tájain élt elődeink mit használtak az információk rögzítésére (kő, fa, csont, agyagtálka, papirusz, bambusz, pergamen). Elemezzük, milyen összefüggés van a felhasznált (alap)anyagok és a földrajzi elhelyezkedés között (például éghajlat, növényzet). A gyerekek lelkesen végeznek gyűjtőmunkát a témában, és hozzák otthonról az egyiptomi szuvenír papiruszt, a készítési eljárás leírását.
Bővebben
Juhászos kisdiák a dobogón
A Boronkay György Műszaki Szakközépiskola honlapját nézegettem, amikor megláttam, hogy informatikaversenyt indítanak. Nagyon megörültem, szóltam a szüleimnek és azután jelentkeztünk.
Bővebben
Szép helyezések az Országos Méh-Ész Logikai Versenyen
Iskolánkból (Váci Juhász Gyula Általános Iskola), idén is több alsó tagozatos diákunk vett részt az Egri Balassi Bálint Általános Iskola által online meghirdetett Országos Méh-Ész Logikai Versenyen. A feladatok a Bee-Bot elnevezésű padlórobothoz kapcsolódnak. A versenyzők öt forduló feladatait megoldva mérhették össze tudásukat. 3. helyezést ért el a versenyen Borza Elina és Schoffer Tamás tanulóink. Gratulálunk nekik és minden résztvevőnek! Nagyon ügyesek voltak!
 
Horváthné Tóth Beáta tanító
Egészséges táplálkozás a Váci Juhász Gyula Iskolában
Az Egészséges életmódra nevelés eddig is iskolánk része volt. Viszont szerettük volna, ezt kibővíteni, korszerűsíteni a technikatermet. Kifejezetten erre a célra szerettünk volna egy tanulói konyhát. Az online oktatás alatt, szülői összefogással el is készült a tankonyha. Intézményvezetőnk ötletén felbuzdulva, természetes volt, hogy amíg nincsenek gyerekek az épületben, addig megpróbáljuk megoldani a felújítást.
Bővebben
Májusfa állítása a zebegényi Szőnyi István Általános Iskolában
Április 30-án délelőtt a zebegényi Szőnyi István Általános Iskola és AMI alsós tagozatos diákjai az iskola udvarán májusfát állítottak. Dalokkal, tánccal, furulyaszóval köszöntötték a tavaszt, majd színes szalagokkal díszítették a bajor májusfákra emlékeztető koszorút. A négy alsós osztály a négy évszak váltakozását színes pólókba öltözve szimbolizálta, ezzel is fokozva a jó hangulatot. A májusfa állításának hagyományőrző szerepe német és magyar nyelven is elhangzott.
Bővebben
A Szentendrei II.Rákóczi Ferenc Általános Iskola és Gimnázium 3.b osztálya elnyerte a Kajla online Sulikupa fődíját, az 1.000.000.-Ft-os osztálykirándulást
A Kajla Sulikupa élményei: Mi is volt a Kajla Sulikupa versenyén? Benevezte a tanító nénink az osztályunkat. A Szentendrei II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola és Gimnázium 3.B osztály tanulói vagyunk.
Mindenki szorgosan tanult és készült a versenyre, a digitális órákon, párokban, csoportokban is. Nagyon sok helyről, érdekességről olvastunk vagy éppen érdekes videót nézhettünk. Pl.: Hollókő, Balatonboglári Gömb-Kilátó stb. Voltak olyanok is, akik családi kirándulást szerveztek ezekre a helyekre, amiről készülniük kellett.
Bővebben