Pályaorientációs képzésen vettek részt a váci tankerület pedagógusai

Pályaorientációs képzésen vehettek részt a Váci Tankerületi Központ iskoláinak pedagógusai múlt héten a Váci Szakképzési Centrumban. A rendezvényt Pölöskei Gáborné szakképzésért felelős helyettes államtitkár nyitotta meg, Dudás Tibor kancellárral közösen. A kísérleti foglalkozássorozat célja, hogy minél szélesebb körben jussanak hozzá az általános iskolák felső tagozatos diákjai a pályaorientációjukat segítő programokhoz. A Váci Szakképzési Centrum által felkínált szakmai együttműködést a tankerület nagyon nagy örömmel fogadta, így a meglévő jó kapcsolat még szorosabbra fűződhet. A pedagógus kollégáknak kínált képzés egy hiánypótló képzés, és óriási segítséget jelent majd nemcsak a tanulóknak és tanároknak, hanem a szülőknek is.
 
A helyettes államtitkár arról beszélt, hogy még mindig nagy a lemorzsolódás a szakképzésben, ezért fontos, hogy az általános iskolák pedagógusait felkészítsék arra, hogy segíteni tudják a pályaválasztást.
 
„Több lábon áll a küzdelem a korai iskolaelhagyás ellen. Másként kezdtünk el ezzel foglalkozni, hiszen beépítettük a rendszerbe az új gondolkodást. De ehhez lényeges, hogy a pedagógusok is megkapják a megfelelő továbbképzéseket ahhoz, hogy másként tudjanak gondolkodni, és ehhez segítség kell. Ezért vannak az ilyen típusú kezdeményezések, mint a Váci Szakképzési Centrumnál is, hogy általános iskolák tanárainak a képzését is elindítottuk” – mondta.
 
A Váci Szakképzési Centrum Iránytű pályaorientációs szolgáltatása már negyedik éve működik, azonban nem tud minden igényt kielégíteni, eddig közel hatszáz általános iskolás vett részt rajta. Ezért döntöttek úgy, hogy harminckét órás akkreditált képzés keretében próbálják meg segíteni a pedagógusokat.
 
A programot egy felmérés előzte meg, és nagy igény mutatkozott rá, így múlt héten összesen 10 fő vett részt a pilot képzésen. Az elméleti oktatást Konfár Mónika, a Váci Szakképzési Centrum pályaorientációs tanácsadója tartotta.
 
„A hangsúlyos rész az önismeret, és a munkaerőpiaci ismeret, mivel ez kimarad a gyerekek oldaláról. Az önismeret az, amikor egy kicsit jobban megismeri magát egy diák, a szakmák oldaláról, érdeklődése, képessége oldaláról. Mi pedig bevisszük a realitást a munkaerőpiaci ismeretekkel, illetve a felvételi rendszerrel. Mert sok gyerek ott rontja el, hogy van egy álma, egy elképzelt ideális szakterület, és ha nem jut be, az óriási csalódással jár. Azt tapasztaljuk, hogy a középiskolákban ez lemorzsolódáshoz vezet” – mondta.
 
A képzés 16 óra elméletből és vezetett gyakorlatból, és 16 óra a saját iskolában történő előadásból áll. A cél, hogy a pedagógusok a 8 órás Iránytű programot elsajátítsák, tréninggel és workshop módszertannal. A sikeres akkreditáció után további csoportok fognak kiképződni a Váci Szakképzési Centrum és Váci Tankerületi Központ együttműködésének köszönhetően. A kidogozott ás átadott módszertannal az általános iskolai pedagógusok közvetlenül családokat tudják majd támogatni a pályaválasztás terén.