Új iskolát avattak Budakalászon

Ünnepélyes keretek között kedden reggel átadták a budakalászi Patakpart Általános Iskolát. Az intézmény alapkőletételre még 2019-ben került sor, holnaptól pedig már kétszáz gyerek veszi birtokba az épületet.
Az ünnepségen először dr. Vitályos Eszter, az Emberi Erőforrások Minisztériuma európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkár mondott beszédet. Kiemelte: egy településen egy iskolaátadó mindenkor nagy esemény, hiszen új lehetőségeket, perspektívát ad mindenkinek és jövőt biztosít a következő nemzedékeknek.
 
„Az iskola felépítéséhez 3,5 milliárdos állami támogatás mellett Budakalász Város Önkormányzata több, mint 230 millió forintot biztosított, valamint az iskolaépület berendezéséhez a taneszközökre, az informatikai eszközökre, iskolabútorra több, mint 250 millió forintot biztosított az Emberi Erőforrások Minisztériuma. Az új intézmény megépítésére nagy szükség volt, ebben a dinamikusan fejlődő városban, ahol a tanköteles korú gyerekek száma évről-évre emelkedik” – mondta az államtitkár.
 
Vitályos Eszter azt hangsúlyozta, hogy egy település egy terület fejlesztése érdekében együtt kell működnie az önkormányzatnak, Kormánynak, egyháznak. Szerinte minden politikai csatározásnál fontosabb az, hogy mi történik helyben. Végül elmondta: az, ami Budakalászon megvalósult, az mindenben egyezik a Magyar Kormány szándékaival, mivel támogatják a helyben maradást, a munkahely teremtést, a gyermekek nevelését és a szülők munkába való visszaállását.
 
Dr. Göbl Richárd, Budakalász polgármestere beszéde elején köszönetet mondott mindazoknak, akik nélkül nem valósulhatott volna meg a beruházás. Megköszönte az előző városvezetésnek is a munkáját, akik kezdeményezték az iskola építését.
 
„A mai napon nagy dolgot cselekszünk. Annál nagyobbat, mint hogy egy új épületet avatunk fel és adunk át rendeltetésének. Ma iskolát alapítunk. Ilyen beruházásra városunkban 117 éve nem volt példa. A Kalász Suli 1904-ben nyitotta meg kapuit a diákok előtt” – emlékezett vissza. Beszédében visszaidézte a magyar történelem legfontosabb iskolaalapításait, és saját alma materben töltött éveit is.
 
Péterffy Balázs a Klebelsberg Központ szakmai elnökhelyettese arról beszélt, hogy megfogta őt az épület látványa, hangulata már abban a pillanatban, ahogy belépett kapuján.
„Magyarországon az elmúlt években sosem látott iskolafelújítási program zajlik, hiszen csak a tankerületekhez tartozó intézmények közül nyolcszáznál tartunk, ami megújul, kibővül, megszépül vagy felépül. Ez nagyon jól mutatja azt, hogy ebben az országban az oktatás, az nem csak a szavak, hanem a tettek szintjén is fontos” – mondta.
 
Végül Fehér Mónika, a Váci Tankerületi Központ szakmai vezetője olvasta fel Verebélyi Gábor Ákos, igazgató levelét, aki betegsége miatt nem lehetett jelen az ünnepségen.
 
„Ígérem, hogy rövid időn belül újra csatasorba állva, mint ahogy az elmúlt években is tettem, minden tudásommal és energiámmal a Budakalászi Patakpart Általános Iskola útját fogom egyengetni. Hálás köszönet mindenkinek, aki bármilyen formában segítette azt, hogy ma itt lehetünk” – idézte a tankerület igazgatójának szavait Fehér Mónika.
 
Utoljára 2016-ban épült új iskola Magyarországon – hívta fel a figyelmet a szakmai vezető.
 
„Ami itt most létrejött, az egy nagyszabású együttműködés eredménye. Együttműködött az ágazatért felelős minisztérium, az építtető települési önkormányzat, a kivitelező, a középirányító Klebelsberg Központ és az intézmény fenntartó is. Az alapítás révén a Váci Tankerületi Központ aktív részese volt a mögöttünk álló, mintegy kétéves folyamatnak és köszönjük mindazoknak, akikkel együtt dolgozhattunk” – mondta.
 
A most átadott intézményben szeptember 1-én 200 diák, 9 osztályban kezdi meg a tanulást. Az intézmény kapacitása azonban ennél nagyobb, felmenő rendszerben az elkövetkező évek során 430-ra bővül majd a létszám. Így párhuzamosan két évfolyamon tanulhatnak majd a gyerekek. Az intézmény igazgatója, Kovács Kristóf Áron lett, aki egy évre kapott megbízást.
 
Az ünnepélyes átadórendezvényen közreműködtek a Kalász Alapfokú Művészeti Iskola növendékei.