Sárkányok viadala Nagymaroson

A Magyar Kajak- Kenu Szövetség hagyomány teremtően az év „Suli sárkány bajnoka” címéért regionális versenyeket rendez országszerte. A verseny megrendezési jogát pályázaton lehetett elnyerni. A Nagymarosi Kajak-Kenu Egyesület és a Nagymarosi Kittenberger Kálmán Általános Iskola összefogásával Idén először rendezhette meg városunk a Suli sárkány versenyt. Ez azért is volt különleges, mert a Dunakanyarban még nem volt hasonló jellegű verseny.
 
 
Szerencsések voltunk, mert az előző napok esős, jégesős időjárása után csütörtökön végre megérkezett a nyár.
 
Verőfényes napsütés köszöntötte a környező települések meghívott iskolásait. A környező iskolákat: Zebegény 3, Verőce 3, Kismaros 2, Nagymaros 8 csapattal képviselte.
 
A korosztályok 5-6. és 7-8. osztályosok alkothattak egységeket a MKKSZ szabályainak megfelelően.
 
Egy egységben minimum 2 lány és maximum 2 leigazolt kajak kenus versenyző evezhetett.
 
A versenyzők 10+2 fős sárkányhajók részvételével 200 m-es távon mérték össze tudásukat.
 
Azért hívják sárkányhajónak, mert a hosszú kenura, amiben ülnek a gyerekek, elől egy nagy sárkány fej van felerősítve, a kenu végére meg a sárkány vége. A plusz 2 főből hátul a kormányost, elől pedig a dobost figyelhették meg a partról a lelkes szurkolók. A sárkányhajókat profi kormányosok irányították, hogy véletlenül se legyen ütközés. A hajó súlya 200 kg a legénység 12x 50 kg,+ a lapátok mentőmellények, ami közel 1 tonna sebességgel száguldó vízi eszköz.
 
A többnapos előkészületeknek meg lett a gyümölcse: Az iskolánkból mindenki kivette részét a rendezvény színvonalas lebonyolításából. A vendégeinket a Nagymarosi kajak kenu szakosztály területén megterített asztalokon zsíros kenyér lilahagymával és forró tea várta.
 
A versenyzőket, kísérőiket Fábián Szabolcs iskolánk igazgatója köszöntötte. Röviden ismertette a verseny lebonyolításának rendjét, szabályait, beosztását.
 
Először a 7-8. osztályok viadalának szurkolhattak az iskolások, majd az 5-6. osztályosok fejezték be a versengést.
 
A csapatok a mentőmellények felvétele után kezdhették el a bemelegítést a Dunán. A bemelegítéshez a 2 sárkányhajó mellé az iskolánk 2 csapathajóját is szolgálatba állítottuk. A 4 kenu folyamatos rotálásával minden egység evezhetett bemelegítő köröket, mielőtt kezdetét vette volna a küzdelem.
 
A versenyzők az egyesület stégétől indulva folyásnak felfelé tették meg a 200 méteres távot. Azért, hogy igazságos küzdelem lehessen minden csapat 2 egyenest evezett. Először a parthoz közelebbi, a másodikra a Duna belső részéről indulva. Az időket összeadtuk, amiket már lehetett hasonlítani a többi egység idejével.
 
Béla bácsi a motorosából indította és kísérte a futamokat és biztosította a verseny tisztaságát.
 
A vízirendőrség betartotta ígéretét és folyamatosan szemmel tartotta a rendezvényt, ügyelve a biztonságunkra.
 
Az eredmény mindenki számára meglepetés volt az eredményhirdetésig. Tomboló sikere volt, amikor Szabolcs bácsi természetesen hátulról kezdve ismertette a csapatokat az elért idejükkel.
 
7-8 osztály
 
1. VILLÁM VILCSEK /KISMAROS/ 2,43
2. ZEBEGÉNYI TŰZHÁNYÓK /ZEBEGÉNY/ 2,54
3. VERŐCEI SÁRKÁNYOK /VERŐCE/ 3,00
4. VERŐCEI DRAGON BALL /VERŐCE/ 3,01
5. RABAK 8A /NAGYMAROS/ 3,02
6. 7A /NAGYMAROS/ 3,06
7. VERŐCEI „ÍGY NEVELD A SÁRKÁNYODAT”/VERŐCE/ 3,15
7. FEKETE SÁRKÁNYOK 7B /NAGYMAROS/ 3,15
8. FÜTYÜLŐK 8B /NAGYMAROS/ 3,18
9. MENNYDŐRGŐ VILCSEK /KISMAROS/ 3,38
 
5-6 osztály
 
1. EZ ITT A TRINYÓ 6A /NAGYMAROS/ 3,04
2. SUHANÓ SUHANCOK 5B /NAGYMAROS/ 3,20
3. TŐKÉS RÉCÉK 6B /NAGYMAROS/ 3,22
4. ZEBEGÉNYIEK /ZEBEGÉNY/ 3,24
5. ZEBEGÉNYI CSANÁDOK /ZEBEGÉNY/ 3,27
6. MÓZES 5A /NAGYMAROS/ 3,33
 
Köszönjük a szurkolást, köszönjük a gyerekek részvételét, köszönjük mindenkinek a segítségét!
 
Mozga Péter