Kosdon teret nyer a természet!

A Kosdi Arany János Általános Iskolában a téli madáretető készítési kampányt követően sem állt meg a környezeti nevelés. Mondhatni, csak most kezdtük! A tavasz beköszöntével már tapasztaltuk, hogy a szokottnál jóval több madárfaj van jelen az iskolánkban. A régóta kinn lévő odúkat kitakarítottuk és megjavítottuk. A madáretetést felváltotta az itatók és fürdetők kihelyezése. Erre a célra a megüresedett, félbevágott és elmosott iskolai fertőtlenítőszeres kannákat használtuk fel. Az edényeket az udvar több helyszínén a talajba mélyesztettük, kevés kavicsot helyeztünk az aljára és megtöltöttük vízzel. A madarak pár napon belül használatba is vették az itatókat - fürdetőket.
 
Az udvarba 3 helyre új odúkat helyeztünk ki, melyekből az egyikbe kékcinkék, egy másikba mezei verebek költenek és nevelik fiókáikat. Meglepődve tapasztaltuk, hogy az egyik - használaton kívüli- odú mellett egy énekes rigó épített fészket, mely mára már fiókáit neveli. A 3. osztály tanulói figyelemmel követhették az osztálytermük mellett azt, ahogyan a feketerigók építik fészküket és rakják le a tojásaikat. Néhány nap elteltével pedig arról számoltak be a diákjaink, hogy a fészekben egy nagyobb madár (szajkó) jelent meg. A tanítónőjük kedvesen elmagyarázta számukra, hogy a szajkó, azaz mátyásmadár fészekrabló madárfaj és ez a folyamat az élet részét képezi. Ritkán látott esemény szemtanúi lehettek.
 
Idő közben egy helyi kezdeményezésnek köszönhetően 20 darab madárodút kapott intézményünk, amit a napokban helyezünk fel. Bízunk abban, hogy a legtöbbet még idén birtokba veszik a madarak.
 
Természetesen nem feledkeztünk meg a jeles napokról sem. Bár a diákok a digitális oktatás alatt otthonukban tartózkodtak, mindaddig az iskolánkban a „Víz világnapjára” (március 22.) 4 akváriumot készítettünk elő, melyek több lakóval várták a gyerekeket. Visszatérve a jelenléti oktatásra örömmel tapasztaljuk, hogy minden korosztály számára rendkívül nagy sikere van a projektnek. Május 8-án megragadtuk az alkalmat, hogy együtt emlékezzünk meg a legnagyobb természettudósunkról és dokumentumfilmesünkről, akinek filmjein generációk nőttek és nőnek fel. Minden kosdi diák számára ismert alak Sir David Attenborough, így megünnepeltük a 95. születésnapját. Mindemellett említést tettünk a 87 éves Jane Goodall-ról is, aki szintén ikonikus alak, mint etológus - primológus (csimpánzok viselkedésének kutatója).
 
Besűrűsödtek az események, hiszen következett a „Madarak és Fák napja”! Május 10-én az iskolába betérő gyermekek a kapu elé kihelyezett hirdetőtábláról tájékozódhattak a különleges eseményről. A belépést követően eltereltük őket a fák közé, ahol „Faöleléssel” kellett köszönteni csodálatos fáinkat. Az épületbe lépve viszont - további - madárcsicsergés fogadta a gyerekeket, mely minden szünetben folytatódott. Több alsós pedagógus tartott projektnapot, ahol témához illeszkedő ismeretterjesztő meséket olvastak, kisfilmeket néztek, tablókat, festményeket és rajzokat készítettek, fecskéket hajtogattak. Ezen művek egy része az iskolát díszíti, másik része pedig a Kosdi Könyvtárban került felhelyezésre. A nap végén nem maradhatott el az iskolát díszítő virágok ültetése sem. Volt olyan alsó tagozatos osztály, ahol teljes projekthét szólt erről a jeles napról.
 
Alsó tagozatban az alábbi programok zajlottak:
- Kisfilmek megtekintése napindításként (Erdő Ernő meséi)
- Madárfüttyös szünetek
- Mesék, dalok, találós kérdések az erdőről a nap folyamán
- Természeti értékünk a Naszály (Témanap)
- Madártávlatban (Madárházak tervezése különböző anyagok felhasználásával)
- Osztályfa készítése csoportmunkában
- Állati legek (Előadások a témakörben egyéni és páros munkában)
 
Megrendezésre került többek között egy környezetismereti verseny is, ahol fa- és madárfajokat kellett felismerni és egyes tulajdonságokat párosítani. A projekthét közös értékelésekor a környezeti verseny díjazottjai emlékplakettet vehettek át. Azt tapasztaltuk, hogy a gyermekek számára nagy élményt jelentett az esemény.
 
Sir David Attenborough gondolataival zárjuk sorainkat:
 
„A földi élet jövője attól függ, hogy képesek vagyunk-e cselekedni.
Sokan egyénileg is megtesznek minden tőlük telhetőt, ám valódi sikert csak akkor érhetünk el, ha gyökeres változások mennek végbe a társadalomban, a gazdaságban és a politikában.”
 
Kovács Tamás