A Kalász Művészeti Iskola hírei

Reikort Ildikó zeneterapeuta, furulya- és Kokas-mesterpedagógus kollégánk 2021. május 21-én előadóként vett részt a 4. Művészetpedagógiai Konferencián, amely csak regisztrált résztvevők számára volt megtekinthető. A 2 napos online konferencia fókusza a JÁTÉK, MŰVÉSZETI NEVELÉS ÉS TUDOMÁNY kapcsolata. Kolléganőnk előadásának témája: Lehet-e a művészet egyszerre eszköz és cél a tanításban? - az iskolánkban 20 éve működő Kokas-foglalkozásnak és a tanárnő saját fejlesztésű, 2 éve bevezetett ReikArt-programjának bemutatásán keresztül. A konferencia honlapja elérhető itt: http://mpk.elte.hu/
A tanárnő Magyar Művészetoktatásért plakettet kapott 2020-ban, de az ünnepélyes átadó a pandémia miatt sajnos azóta is várat magára. A díjat alapító Magyar Zeneiskolák és Művészeti Iskolák Szövetsége 2020-ban ünnepelte megalakulásának 30. évfordulóját. Az egykori alapító Nemes László címzetes igazgató, a szervezet tiszteletbeli elnöke és a vele együtt gondolkodó zeneiskolai vezetők felismerték a társadalmi változások és az iskolai nevelésben szükséges újítások közötti szoros kapcsolatot. Minden gyermek számára esélyt kell adni képességeik fejlesztése érdekében a zene, majd - pár évvel később - a komplex művészeti nevelésben való részvételre. Ma hazánkban közel kétszázezer művészetekkel foglalkozó fiatal tudja: „Ritmusra és harmóniára van szükségünk”(Platon), hogy esélyünk legyen a harmonikus felnőtt életre. Ezzel is egyre közelebb jutva a kodályi gondolat megvalósításához. E tudást átadó tanárok és iskolai közösségek kiváló munkájának elismerésére alapította a Magyar Művészetoktatásért plakettet 2002-ben a MZMSZ a Magyar Zene- és Táncművészek Szakszervezetével.
 
Már javában zajlanak a szolfézs és hangszeres vizsgák, melyek idén a hosszan elhúzódó járványügyi helyzet miatt élőben vagy digitálisan kerülnek megrendezésre. Tanáraink és növendékeink közül sokan választották az utóbbit, de azért voltak szép számmal az élő előadás izgalmát vállalók is. Az élő koncertszereplést 1-1,5 év kihagyás után nem könnyű megoldani a gyermekeknek, hiszen a közönség előtti, egyetlen pillanatra koncentrált és megismételhetetlen fellépést is időzíteni, gyakorolni kell. A többször megismételhető felvételnél pedig az frusztrálja az előadót, hogy minden hiba rögzítve marad, nem pedig elszáll, mint az élő előadás esetén.
 
Akár így, akár úgy, de minden növendékünk műsorát élvezettel hallgatjuk és örülünk, hogy a pandémia sem vetette vissza a muzsikálás iránti kedvüket. Ebben felbecsülhetetlen volt a szülők áldozatos segítsége, nélkülük nem tudtunk volna ennyit teljesíteni ebben a tanévben. Köszönettel tartozunk nekik ezért!
 
A képek a szabadtéri népzene vizsgán és a klarinét alapvizsgán készültek
 
Hermeszné Uracs Mónika, intézményvezető