A „Szép Magyar Beszéd” országos döntőben Kovács Botond (Váci Árpád) 8.c osztályos tanuló arany minősítést szerzett

"A Kazinczy-díj Alapítvány - Péchy Blanka emlékére kuratóriuma az idei tanévben is meghirdette a felső tagozatosok részére a szépkiejtési versenyt. A félországos döntőnek (Dunától keletre fekvő megyék) évtizedek óta gondos házigazdája a kisújszállási Móricz Zsigmond Kollégium és Gimnázium. Miről híres még ez az iskola? Nemcsak névadója járt ide, hanem többek között Csukás István és - akiről ma oly sokat hallunk - Karikó Katalin is.
 
Iskolánk már több mint két évtizede ad otthont a megyei fordulónak, ez a tanév rendhagyó volt, végül április 30-án sikerült megrendeznünk. Köszönöm szépen önzetlen, áldozatos munkáját minden kollégámnak! Igazgató úrnak a megnyitót, a támogatást. Iskolatitkárainknak, Kisparti Marikának és Oláh Áginak a szervezésben nyújtott segítséget. A verseny lebonyolítóinak: Varga Juditnak, Inczédyné Gyetván Orsolyának, Szőllősi Krisztinának, Sinkóné Benda Hajnalkának, Halászné Király Andreának a tökéletes munkát.
 
A háromtagú zsűri - Fazekas Lászlóné, Óglné Czepek Mária és Tekes Rozália tanárnők - értékelése alapján iskolánk 8. osztályos tanulója Kovács Botond jutott tovább. Idén azonban nem vehetett részt személyesen a háromnapos megmérettetésen, mivel online rendezték. Az egyik szemünk sírt, a másik nevetett. Jó, hogy ilyen nehéz körülmények között is megtartották a döntőt, de szomorú, hogy nem lehettünk ott. Ilyenkor ugyanis a diákokat, a felkészítő tanárokat, szülőket gazdag program várja: a versenyzés mellett megismerhetik a Nagykunság kulturális fővárosát és a környék nevezetességeit.
 
Az országos verseny menete olyan, mint a megyeié: egy szabadon választott és egy kötelező szöveget kell szépen, érthetően tolmácsolni. Mindenki (40-en indultak) kapott egy sorszámot, a zsűri tagjai ennek alapján értékelték, sem az iskola, sem a tanuló nevét nem ismerték. Először a szabadon választott szöveget kellett felvenni és feltölteni. Majd május 14-én egy órát kaptak arra, hogy a kötelező szöveget felolvassák. Boti úgy döntött, a kötelező szöveggel otthon készül, és onnan küldi el.
 
Május 19-én délután 15 órakor nézhettük meg az eredményhirdetést. Először Eőry Vilma nyelvész, nyugalmazott tanszékvezető tanár elemezte a kötelező szöveget. Majd Kerekes Barnabás tanár úr az Anyanyelvápolók Szövetségének alelnöke, a Kazinczy-díj Alapítvány elnökhelyettese értékelte a versenyt, adott megszívlelendő tanácsokat. Ezután az eredményhirdetés következett. Kilenc tanuló kapott arany, a többiek pedig bronz minősítést, nyolcan közülük könyvjutalmat is. Meglepetés és öröm volt hallani, hogy Boti arany minősítésben részesült. Büszkék vagyunk rá, hiszen már birtokában van az a képesség, amelyet Kányádi Sándor így fogalmazott meg Játszva magyarul című versében:
 
„aki megért
s megértet
egy népet
megéltet”
Az ünnepélyes megnyitó és az eredményhirdetés megtekinthető a kisújszállási Móricz Zsigmond Református Kollégium honlapján. Meghallgathatjuk itt az arany minősítést elérő diákok felolvasását. Érdemes."
 
 
Gratulálunk neki is, és felkészítő tanárának is Duhonyi Tibornénak. 
 
Duhonyi Tiborné