Májusfa állítása a zebegényi Szőnyi István Általános Iskolában

Április 30-án délelőtt a zebegényi Szőnyi István Általános Iskola és AMI alsós tagozatos diákjai az iskola udvarán májusfát állítottak. Dalokkal, tánccal, furulyaszóval köszöntötték a tavaszt, majd színes szalagokkal díszítették a bajor májusfákra emlékeztető koszorút. A négy alsós osztály a négy évszak váltakozását színes pólókba öltözve szimbolizálta, ezzel is fokozva a jó hangulatot. A májusfa állításának hagyományőrző szerepe német és magyar nyelven is elhangzott.
 
A májusfa az újjáéledő természet jelképe, amely a néphiedelem szerint a növekedést és a termékenységet is elősegítette. A hagyomány szerint a legények csoportosan állították a lányoknak, tiszteletük jeléül. A fa beszerzése a május elsejét megelőző éjszakán történt az erdőben, felállítása időpontja az április 30-áról május 1-jére virradó éjszaka volt. Gyakran a közösségeknek is volt egy közös fája, amit együtt állítottak és díszítettek fel, melyhez ünnepi rendezvény és táncos mulatság is társult.
 
Bár az állításába idén a teljes közösséget sajnos nem tudtuk bevonni, természetesen az üzenete most is változatlan: közösség, összetartozás és a szeretet.
 
A májusfát az általános iskola előkertjében az érdeklődők megtekinthetik.