Kaméleon Olvasóklub a nagymarosi iskolában

Hallottatok már a Bolygóvadászokról, és a Lámpaoltó Pöttyös néniről vagy Olgáról, a papírlányról? Kik ők? Kortárs művek szereplői. Honnan tudunk rólunk?
Onnan, hogy idén másodszor veszünk részt a Kaméleon Olvasóklub alsó tagozatos gyerekeknek meghirdetett négyfordulós levelező játékán, amely egyaránt épül kortárs és klasszikus gyerekirodalmi szövegekre, és a magyarországi gyerekkönyvkiadók legigényesebb és minőségi kiadványira. Tavaly és idén is 10 fővel neveztünk be a szövegértési játékra. Nagyon örültem neki, hogy sokan folytatták a tavalyi versenyzők közül, mivel szervező pedagógusként fontosnak tartom, hogy megszerettessük a gyerekekkel az olvasást és a könyveket. Emellett – tanítóként - feladatatom, hogy megismertessem tanítványaimmal a kortárs, igényes gyerekirodalmat, ami nem könnyű feladat, hiszen óriási a kínálat - meg kell találni ezeket a műveket, és meg kell találni a hozzájuk kapcsolódó feldolgozási formákat is. Nekem ebben ad igazi segítséget a Kaméleon azzal, hogy minden fordulóban megmutatja, mit ajánl éppen az egyes korosztályoknak. A gyerekek pedig fordulóról fordulóra várják a következőt; szeretik, mert a feldolgozandó szövegek világa közel áll hozzájuk, hiszen a történetek róluk szólnak, nekik szólnak. S mivel mindig csak egy rövid részlettel találkoznak, kíváncsivá válnak: Mi történik azután? Hogyan kezdődött ez a kaland? Lesz, aki majd segít nekik? - kérdezik. Aztán, elolvassák a teljes könyvet, amiből választ kapnak a kérdéseikre.
 
Közben olvasnak, írnak, szövegértést gyakorolnak, döntenek, gondolkodnak, rajzolnak, figyelnek a beadási határidőre. Mindezért jutalmat is kapnak, fordulónként egy-egy kis ajándékot, kedvezményes könyvvásárlási lehetőséget, valamint a végén egy könyvet.
 
A játék része, hogy az olvasóklub támogatói által az első 50 legtöbb gyermeket nevező intézmény könyvtárát megjutalmazza azokkal a könyvekkel, amelyekből a gyerekek a szemelvényeket olvassák. Mivel nálunk nincs iskolai könyvár, ezért az osztályban alakítottunk ki egy saját kis könyveskuckót, ahol már több mint 30 könyv várja az olvasni vágyó gyerekeket. Sokszor megállnak a polc előtt, és érdeklődve válogatnak, olykor egymásnak is segítenek a választásban, elmesélik, hogy ki, mit olvasott és melyiket, miért ajánlja. Öröm olvasni.
 
Ahogy Czoch Botond 4.b osztályos tanuló sorait is:
 
„Azért szeretem a Kaméleon Olvasóklubot, mert izgalmas olvasmányok és érdekes feladatok vannak benne, amik rávezettek az olvasásra. Az egyik kedvencem az Olga és a papírlány. És az is jó, hogy könyvtárat működtetünk a kapott könyvekből, így azok az osztálytársaink is kölcsönözhetnek, akik nem vesznek részt a versenyben, de tőlünk kedvet kaptak az olvasáshoz.”
 
Horváthné Arany Nikolett tanító