Március 22. A víz világnapja - Amit már egy 4. osztályosnak is tudni kell!

Ismét itthon vagyunk, javában folyik az online oktatás, mégis vannak az életünkben olyan fontos dolgok, amit nem csak a tantermi oktatás keretein belül kell megoldani.
A tanító néni felhívta a figyelmünket, hogy gyűjtsük össze azokat az ismereteinket, amit eddig tanultunk, és fogalmazzuk meg, hogy miért is fontos számunkra a víz, és hogyan óvhatjuk mi gyerekek meg a tisztaságát!
 
A Váci Juhász Gyula Általános Iskola 4.a osztályos tanulói az alábbiakat teszik közzé írásos formában, amit ők a leginkább kiemelnének az összegyűjtött ismereteikből. Írásunkat pedig iskolánk tanulói illusztrálják.
 
Az Egyesült Nemzetek Szervezete 1993-ban döntött úgy, hogy minden évben március 22-e legyen a víz világnapja azért, mert a Földön egyre többen élünk és a környezetszennyezés miatt folyamatosan csökken a tiszta víz, ami emberi fogyasztásra alkalmas.
 
Évente 3,5 millióan halnak meg a vízhiány miatt, ebből 84% gyerek. A fertőző betegségek terjedésének is elsődleges oka a tisztaság hiánya.
 
Évente 443 millió iskolai tanóra megy veszendőbe azoknak a gyerekeknek a számára, akik a vízhez jutást sorban állással töltik. A világon 1,2 milliárd ember kénytelen tiszta víz nélkül élni.
Magyarországon azonban a csapvíz a legszigorúbban ellenőrzött élelmiszer.
 
Miért is kell óvatosan használnunk a vizet? Az ajánlott vízmennyiség használata naponta egy felnőttnek 50 liter, vannak olyan országok, ahol egy ember csak 4,5 liter vízhez jut. Hazánkban egy ember 110 liter használ el. Egy átlagos vécé használatnál 8 liter víz folyik el, és ott van továbbá a zuhanyozás, mosás, most például a járvány miatt is sokkal többször mosunk kezet. A takarítás, a felmosás, a főzés stb.
 
A Föld sorsa a TE sorsod! Rajtunk is múlik, hogy az unokáinknak lesz-e elegendő ivóvizük? Mit tehetünk érte?
 
Elzárjuk a csöpögő csapot, mert percenként 10 csepp víz hullik le, és ez havonta 170 liter.
 
Egy-egy mosás alkalmával 40 liter víz folyik el, ezért válogatva és tervszerűen kell anyukánknak ezt megoldani. Ha ügyelsz a ruhád tisztaságára, kevesebbszer kell beindítani a mosógépet. Ezzel nem csak vizet, áramot, sőt drága mosószert is spórolsz. Tudtad-e hogy vannak környezetbarát mosószerek is?
 
Fogmosás közben zárd el a vízcsapot, használj poharat!
 
Fürdés helyett zuhanyozz! A zuhanyozáshoz 20-60 liter vizet, míg a fürdéshez 100-150 liter vizet használunk, így kevesebb vizet is kell felmelegíteni és ezzel is takarékoskodhatunk.
Ha mi felnőttek leszünk, remélhetőleg olyan körülményeket fogunk teremteni, hogy a WC öblítéshez, locsoláshoz már ne a sok pénzért megtisztított vizet pazaroljuk, hanem összegyűjtjük a csapadékvizet és ezt fogjuk felhasználni a háztartásban.
 
A fogalmazást készítették a 4. a osztályos tanulók (A képeket készítették: Néveri Boglárka 5.a, Néveri Bence 5.a, Horgonyi Balázs 5.a)