Kosdon a legboldogabbak a „madarak” is!

A Kosdi Arany János Általános Iskolában hosszú évekre visszamenőleg jelen van az a szemlélet, hogy „ne csak nézz, hanem láss is”. Iskolánk mindig nagy figyelmet fordított arra, hogy a gyerekek minél jobban megismerhessék a környezetüket.
 
Az intézmény elhelyezkedése, illetve az udvar, mely csaknem egy kisebb arborétum, kiválóan alkalmas arra, hogy a diákokkal tanórák alatt is megismertethessük az őket körülvevő kincseket és a tanórák egy része a szabadban valósuljon meg.
 
A természettudományok tanításának egyik kulcsa az, hogy a diákok személyesen is kapcsolatba kerüljenek azzal, amiről tanulnak, élővé váljon számukra a „tananyag”. Fontos nekünk, hogy a gyerekekben kialakuljon az érdeklődés és egy szoros kötődés a környezetükkel kapcsolatosan. Az iskolaudvarunk kiváló adottságait kihasználva novemberben a tantermek elé több madáretetőt helyeztünk ki, ahol nyomon követhettük a madarak táplálkozását. Először kisebb érdeklődés mutatkozott a gyerekek részéről a tevékenység felé, de a január fordulópontot jelentett számunkra.
A Kosdi Könyvtár felhívást tett közzé: „Készíts madáretetőt!” címmel. A kosdi lakosok számára három hét állt rendelkezésre, hogy lehetőség szerint újrahasznosított anyagokból elkészítsék madáretetőiket.
 
A felhívást követően a diákjaink mellett, szokás szerint a pedagóguskollégák, illetve iskolai dolgozók is aktívan kivették a részüket a közös projektből. Motiválták és segítették a diákokat. Az iskolai élet a szokásosnál jobban felpezsdült, komplett osztályok készítettek ötletesebbnél ötletesebb etetőket a madarak részére. A diákok döntő hányada otthon a testvéreikkel és szüleikkel ügyeskedett. Megdöbbentő volt tapasztalni, hogy napról-napra egyre több madáretető sorakozik az iskolában és jelentős mennyiségű a Kosdi Könyvtárban. Örömünkre szolgál, hogy tanulóink több mint fele készített madáretetőt.
 
A Kosdi Könyvtár a záróeseményen, a Polgármester úr jelenlétében minden résztvevőnek oklevelet és ajándékcsomagot adott át. A napraforgóval megtöltött madáretetők pedig kihelyezésre kerültek a község bokraira és fáira, ahol tavaszig folyamatosan eleséggel lesznek feltöltve.
 
Egyik legnagyobb pedagógiai célunk az, hogy olyan generációt neveljünk, akik tisztában vannak az őket körülvevő csodálatos környezettel és annak megóvása mellett tudatosan alakítsák jövőjüket.
Bízunk abban, hogy több ilyen kiváló projektben tudunk közösen tevékenykedni, ahol pénzben nem kifejezhető eszmei értéket hozunk létre.
 
Köszönjük a Kosdi Könyvtárnak a lehetőséget, hogy újra bebizonyíthattuk: „Kosdon együtt aranyat érünk!”
 
Kovács Tamás
biológiatanár