Télűző-Tavaszváró foglalkozás a Juhászban

A téltemető népszokások közül a “kiszebáb” égetése nagyon kedvelt volt. Ezt a népszokást évről évre felelevenítjük iskolánkban, bízva a tavasz közeledtében. Húshagyókedd a farsang utolsó napja, a téltemetés a farsangtemetés időpontja. Régen szó szerint eltemették a telet, mert koporsót készítettek, amit húshagyókedden el is égettek. Ahol nem készítettek koporsót ott szalmazsákot, szalmabábut égettek. Iskolánkban a télűzést húshagyókedd délelőttjén tartottuk. A farsangot zártuk vele.
 
Felkészülve erre a napra, egy pályázatot írtunk ki osztályainknak.
 
Az osztályok készíthettek egy télűző Boszorkányt, amiket mind kiállítottunk, vagy „reptettünk” a felső folyosón. Pályázati feltétel volt, hogy természetes anyagból készüljön, és életnagyságú legyen.
Minden alsós tanuló tanulhatott egy vidám, a tél örömeiről szóló verset az online szavalóversenyünkre. A felvett szavalatokat a magyar tanítók átküldték a zsűrinek, külön erre a célra létrehozott mappába. 21 ilyen aranyos, jókedvű szavalat érkezett be. A zsűri Grauszman László és Csordás Katalin kiváló magyar tanáraink voltak. Azt mondták, hogy nekik is élmény volt nézni, és hallgatni a „kicsik” versmondásait.
 
Az volt a legjobb, hogy ha kisebb létszámmal is, de az udvaron meg lehetett tartani a hagyományos télűzőnket!
 
Február 16-án húshagyó kedden délelőtt már állt a rút égetnivaló nagy boszorkánk a sportpályánk közepén, karbantartó Karcsi bácsink segítségével. A tűzmesteri feladat is az övé volt.
Az 1.b osztály tanulói az általuk készített ijesztő maszkokkal, mindenféle zajkeltő eszközzel, télűző mondókát kántálva vonultak a pályára, ahol a többi osztály már várta őket. Akik ott voltak velünk akár kerítésen belül, akár az utcáról nézve, hallhattak vidám farsangi dalokat, csúfolódókat. A dalokat Horváthné Tóth Beáta tanította be. Idén Petőcz Gergely Bendegúz 1. b osztályos tanuló volt a harangozó, aki egy nagy széken állva elmondott egy igen régi, hamvazó szerdai intelmet.
 
Ezután jött az eredményhirdetés, amit sokan nagy izgalommal vártak.
 
Boszorkánypályázat zsűrije: Prepokné Sinkó Anikó rajztanárnő, Regyepné Teasdale Henrietta fejlesztő pedagógus, és Hargitai Erika, Döbrössy Dórika pedagógiai asszisztensek voltak. Gondolataikat a díjazottak mellé írom.
 
1. helyezett: 4. a. Különleges anyaghasználat, divatos, kifinomult elegancia, kreatív kifejezés, részletekig kidolgozott.
 
2. helyezett: 4. b. Aprólékos kidolgozás, gazdagon díszített, bibircsókos boszi.
 
3. helyezett két osztály boszija jutott: 1. a . Kisebb rajzokkal (macskák) díszített, különleges arcú boszi. 1. b. Igazából repül, kifejező arc.
 
A szavalóverseny díjazottjai:
 
1. osztály: I. Schoffer Tamás 1.b; II. Kovács Letícia 1.a; III. Petőcz Róza 1.b.
 
2. osztály: I. Horváth-Zara Janka 2.a, II. Pap Sebestyén 2.a, III. Tóth Bence 2.a.
 
3. osztály: I. Suijker Rachel 3.b, II. Lafkó Lilla 3.b, III. Budai-Szrecsen Bianca 3. b.
 
Gratulálunk Nekik! Köszönjük az élményt, amit nyújtottak!
 
És…..most gyújtottuk meg a rút, telet jelképező boszorkányt. Lelkesen kiabáltuk a télűző rigmusokat. Rávetettük a tűzre a kis papír boszorkáinkat is, amire ráírtuk, hogy mitől szeretnénk megszabadulni.
 
Égjen csak, vigye a hamuját a szél!
 
Végezetül kiváló néptáncosok Karánsebessy Balázs és Orsi vezetésével roptuk a táncot a hamuvá égett boszi körül. Segítségükre voltak az 1. b osztályosok, akiket ők tanítanak néptáncra.
Délben a konyhás nénik finom farsangi fánkkal fogadták az ebédlőbe betért éhező télűzőket.
 
„Vesszen a tél, Jöjjön a tavasz!” Örömteli tavaszvárást kívánunk MINDENKINEK!
 
Kondorosiné Marton Judit
1.b osztályfőnöke