Danubia Talents Nemzetközi Zenei Verseny online 2020

Az idei tanév, annak kezdete, az online vagy éppen személyes jelenléttel, a szokásos módon megoldott tanítási formák vagy ezek ötvözése minden, oktatásban dolgozó pedagógus számára újdonságokat, kérdéseket tartogatott. Zeneiskolánkból minden tanévben a megszokott zenetanítási órák mellett a zenetanár kollégák szívesen szerepeltetik növendékeiket különböző versenyeken. A 2020/21-es tanév azonban a hangszeres versenyek rendezésében, lebonyolításában – legyen szó akár regionális, akár az Oktatási Hivatal által szervezett versenyről – jelentős változásokat eredményezett a világjárvány miatt.
 
 
Több, munkatervünkben rögzített regionális verseny elmaradt vagy későbbi (májusi, júniusi) időpontra tolódott. A megváltozott életkörülmények miatt az OH-s versenyek területi és országos fordulóit is csak online formában lehetett/lehet megtartani.
 
A versenyek hiányát érezve, kollégáink egy része kedvet kapott a Danubia Talents Nemzetközi Zenei Verseny – online 2020 rendezvényén való „részvételre”. A tanév első félévében az Oktatási Hivatal által szervezett versenyek mellett ez volt az egyetlen, online formában megrendezésre kerülő megmérettetés.
 
A korábbi (2019/20-as) tanévben már részt vettünk néhány növendékkel ezen a nemzetközi versenyen, de akkor ők még a szokásos keretek között, személyes jelenléttel tudtak szerepelni.
Idén ősszel zeneiskolánkból (Vujicsics Tihamér AMI) igen nagy számban indítottak a zenetanár kollégák növendékeket a 2020 novemberében megrendezésre kerülő Danubia Talents versenyen. Hét kollégától 16 növendék jelentkezett a rendezvényre. Videófelvételt kellett beküldeni, melyet egy nemzetközi zenészekből álló zsűri bírált el. Iskolánkból zongorista, fuvolista, trombitás és szaxofonos növendékek küldték el felvételeiket a nemzetközi zsűri részére. A verseny értékelése a minősítő versenyekhez hasonlóan zajlott, így a növendékek nagy része helyezést ért el.
 
Zeneiskolás tanulóink eredményei:
 
Forrai Judit zongorista növendékei közül Dobrády Flóra, Mosolygó Ágoston, Ondruss Réka és Wéber Zara ért el harmadik helyezést.
 
Richter Annamária szintén zongorista növendékei közül Wagner Lilla második, Méri Veronika harmadik helyezést ért el.
 
Völgyesi Zsuzsanna zongoratanárnő két növendéket indított, közülük Márton Márk harmadik helyezést ért el, Bor Klára dicséretet kapott.
 
Orbánné László Hajnalka zongoratanárnő növendékei közül Desypris Achilleas második helyezést ért el, míg Szabó Noémi és Vadász Berta harmadik helyezést kapott.
 
Fúvós kollégáink közül többen is indítottak gyerekeket ezen a versenyen:
 
Laárné Szaniszló Éva fuvolatanárnő Elter Lucát készítette fel a versenyre, aki harmadik helyezést ért el. A korrepetítor Lozsányi Soma volt.
 
Kresz Richárd trombitatanár növendékei közül Teffner Dénes második helyezést ért el, testvére, Teffner Zsombor harmadik helyezést kapott. Zongorakísérőjük Szotyori Nagy Gábor volt.
 
Végül, de nem utolsósorban Nagy Viktor szaxofontanár is két növendéket indított a versenyen. Kocsis Ábris harmadik helyezést ért el, Fáy Lukács második díjat kapott. Az ő korcsoportjában nem osztottak ki első helyezést, Lukács a legmagasabb pontszámmal lett második. A zongorakísérő itt is Szotyori Nagy Gábor volt.
 
Időben és energiában is jelentős feladat elé állította ez az online verseny a felkészítő tanárokat, a diákokat, a zongorakísérő kollégákat és a minőségi videófelvételeket készítő hangtechnikusokat, Brodmann Tamást és Gaál Zoltánt.
 
Nagyon büszkék vagyunk diákjainkra, akik a megváltozott szereplési helyzethez, feltételekhez alkalmazkodva is nagyon szép eredményeket értek el.
 
Heimné Reviczky Julianna