Olvasni jó: Olvasóversenyen a Juhász Gyula Általános Iskola hat csapata

Második alkalommal vettünk részt a Hebe Kft őszi olvasóversenyén. Hat csapattal indultunk a 3-4.osztályból. Berg Judit: Rumini és a négy jogar, valamint Békés Pál: A Bölcs Hiánypótló c. gyermekregényét kaptuk feladatul.
 
A verseny 2 fordulóból állt. Minden fordulóban az adott könyv felét dolgoztuk fel rejtvényes és kreatív feladatokon keresztül. Ebben az évben a covidos akadályok, betegségek, osztálykarantén nehezítették a közös munkát.
 
A gyerekek erősen motiváltak voltak erre a versenyre, így legyőzték ezeket az akadályokat is. Külön köszönet ezért a szülőknek és az osztályfőnököknek is!
Miért szeretjük ezeket a versenyeket?
 
Itt nem csak olvasnak a gyerekek és írásbeli feladatokat oldanak meg. Történik velük valami más is. Kifejthetik saját véleményüket, feleleveníthetik a könyvhöz kötődő tapasztalataikat. Személyes élményeiket, érzelmeiket segítenek értelmezni a könyv szereplői, történetei. Szembe találkozhatnak az élet nagy kérdéseivel, ahogy a Bölcs Hiánypótló is mondja:
 
„Van, aki veszít a hiánnyal. Akkor pótolni kell. De van, aki nyer rajta. Ti a hiányaitokkal győztétek le a bödönöket.”
(Békés Pál: A Bölcs Hiánypótló)
 
Nem csak az elme és a lélek mozog, de a kéz is ügyesedik és a szépérzék is fejlődik. Aki nem tudott rajzolni, ő festett, montázst készített. Az egyik csapat pedig könyvajánló videót készített, amelyből megtudhattuk, hogy az olvasásnak milyen jótékony hatásai lehetnek, ha egy fáradt nap után kezünkbe veszünk egy jó könyvet.
 
Minden csapat magas pontszámot szerzett és lett egy dobogósunk is:
 
Kádár Mihály, Lugosi Nándor és Bócz András 3.a osztályos tanulók 2. helyezést értek el.
 
A többi csapat is kimagasló pontszámmal zárta a versenyt.
 
Elérhető pontszám: 180
 
4.b 1. csapat:Dudás Sára, Szelle Eleonóra, Bugyinszki Szonja 163 pont
2.csapat:Kalecz Lőrinc, Mikes Krisztián, Bagyal Ferenc 145 pont
3.a :Papp Levente, Kemecsei Dávid, Gyetvai Áron 162 pont
3.b 1. csapat: Péter Dóra, Bermann Zsófia 171,5 pont
2. csapat : Lafkó Lilla,Budai-Szresen Bianka 172pont.
 
Projektmunka: újrahasznosított anyagokból hajó építése.
 
A kreativitást, a kutató és alkotómunkát igénylő feladatok mellett elkészítették egy utazási iroda plakátját, lapbook technikával pedig a regény olvasónaplóját.
 
Pozsgainé Gyarmati Renáta
könyvtáros