Kooperációs ernyővel a közösségépítés szolgálatában

- Tegye fel a kezét az a gyerek, aki szeretne az ernyővel játszani!” (Minden kéz a magasba lendül.) „Tegye fel a kezét az a gyerek, aki csendben fel tud öltözködni , sorban állni és lejönni az udvarra!” (Minden kéz a magasba lendül.)
 
Második óra van, egy szürke, borongós januári délelőtt. Épp most reggeliztek a gyerekek, friss zsömle és kakaóillat tölti be a folyosókat. A tantermekből kiszűrődnek a tanítók hangjai, csendes, nyugodt az alsó tagozatosok folyosója.
 
Énekóránk van és több, mint egy hónapja nem láttuk egymást a gyerekekkel, mert a téli szünet előtti utolsó 13 nap online oktatás keretei között zajlott. Szeretném újra összekovácsolni a kis elsős csapatot, mosolyt varázsolni az arcukra, hiszen meggyőződésem, hogy a nehezebb tantárgyak óráin is jobban teljesítenek, ha jól érzik magukat a bőrükben.
 
Leérkezünk az udvarra, boldogan csomagoljuk ki a hatalmas, színes kooperációs ernyőt. Mindenki megfog egy kis darabot az óriási vászonból, körbeállunk. Pillanatokig csak csodáljuk a vidám színeket, az anyagot és egymást. A csöpp arcocskákon széles mosolyokat látok, itt most már mindenki önfeledten kacag, az is, aki a hosszúra nyúlt távollét után gombócos torokkal jött reggel az iskolába.
Elkezdődik a játék. Magasba emeljük az ernyőt, átszaladunk alatta, bebújunk alá, körbejárunk vele jobbra és balra, verseket mondunk, ritmust skandálunk, labdát görgetünk és pattogtatunk benne. Ezalatt észrevétlenül sokat tanulunk saját magunkról és a közösségünkről is. A kooperációs játék alatt nagyon kell figyelnünk egymásra, mindenki segíti a társait.Apránként megtanuljuk azt is, hogy együtt sokkal többre vagyunk képesek mint külön-külön.
 
Hallom, ahogy az iskolában a szünetre csengetnek, de mi még nem akarjuk abbahagyni a játékot, olyan jó lenne minél tovább maradni ebben a varázslatos világban!
 
Lassacskán mégiscsak elkezdünk szedelőzködni.
 
Mire visszaérünk a termünkbe, a szívünkben már nyoma sincs a januári szürkeségnek.
 
Juhász-Koronka Panka
Árpád Fejedelem Általános Iskola