Lieber Heiland gute Nacht Málenkíj robot megemlékezés Zebegényben

Minden harmadik évben Zebegény szervezi a Kismarossal és Nagymarossal közös tiszteletadást, melyet idén a világjárvány megakadályozott. Bár a közös tiszteletadás elmaradt, az általános iskola diákjaival és a nevelőtestület tagjaival úgy éreztük, fontos, hogy ne merüljön feledésbe az elhurcoltak kitartása, az őket ért megpróbáltatások, és az a hit, mellyel kitarthattak ebben az időben.
 
Már a téli szünet előtt elkezdtük a készülődést – az énekkarosok betanítását Gellai Ildikó tanárnő, a kicsik nemzetiségi játékát Pincze Krisztina tanárnő, a hatodikosok prózai műsorát Kövecses Éva tanárnő vezetésével gyakorolták a tanulók. December utolsó tanítási hetétől folytak a próbák az iskola aulájában. Nem csak az összeállításért felelős pedagógusok, de a gyerekek – főleg a végzős énekkarosok – javaslatai is rendkívül sokat tettek ahhoz, hogy a produkció ebben a formában létrejöjjön. Csiszolgattuk, alakítottuk, kiegészítettük a műsort újabb és újabb elemekkel, igyekeztünk beépíteni a javaslatokat.
 
A szünet után a helyszínen – a templomban – folytattuk a készülődést. A főpróbára január 12-én került sor, melyen a műsort a Medvigy Miklós tanár úr által festett díszlettel is kiegészíthettünk. Ezen megjelenítette a három falut, jelképezve ezzel a kényszermunkára vonulók útját.
 
Az előadás napján – január 14-én – mind az ötven tanuló átvonult a templomba, hogy a Danubia televízió rögzíthesse a megemlékezést. Bár személyesen csak kevesen lehettek jelen a járvány miatt, de bízunk benne, hogy a felvétel illő tiszteletadás az elhurcoltak emlékének.
 
(A műsor elérhető a következő linken: https://www.danubia-televizio.hu/.../zebegeny-malenkij... )
 
Ezúton is köszönöm a munkát minden résztvevő kollégának, és diáknak.
 
Molnár Kata
intézményvezető helyettes