Újraélesztés tanítása az oktatásban

Az Országos Mentőszolgálat a Nemzeti Népegészségügyi Stratégiához kapcsolódó egészségügyi ágazati szakpolitikai program keretében országos közösségi újraélesztési tréningsorozat indult el a váci tankerület segítségével az iskolánkban. Az OMSZ oktatói képzésben részesítettek több kollégát, A Váci Juhász Gyula Általános Iskolában, Winternitz Arnold testnevelő végezte el ezt a képzést.
 
Iskolánk 7.osztályos tanulói 15 fős csoportokban ismerkedtek meg az egészségfejlesztési programmal.
 
Az iskolai újraélesztő tanfolyamok képzési programja tartalmazza az újraélesztés szabályainak és alapelveinek ismertetését, a baleseti helyszín felmérését, értékelését, biztonságosságának megítélését, és a félautomata defibrillátor használatával végzett újraélesztés gyakorlását szimulált környezetben.
 
Témakörök:
 
• Reakcióképtelen beteg felismerése
• Az újraélesztés általános szabályainak ismertetése
• Mentőhívás szabályai
• A mellkasi kompressziók szabályos kivitelezése
• A félautomata defibrillátor használata
• BLS (alapszintű újraélesztés) gyakorlása
 
Cél az alapszintű újraélesztés iskoláskorú diákok számára történő készségszintű megtanítása. A hirtelen bekövetkezett, elsősegélynyújtást igénylő eseteknél különösen fontos az ellátás gyorsasága és hatékonysága, mivel a késlekedés csökkentheti a beteg túlélésének esélyét vagy növelheti a maradandó egészségkárosodás kialakulásának veszélyét. Kulcsfontosságú lehet tehát az azonnali beavatkozás még a szakellátást végzők megérkezése előtt, hiszen már a laikusok által végzett elsősegélynyújtás is megóvhatja az életet, csökkentheti az egészségkárosodás mértékét.
 
Winternitz Arnold