Digitális innováció a Juhászban

Nagy kihívás elé állította az országok oktatási rendszerét a koronavírus-járvány: az osztálytermek helyett a nappalikba, konyhákba tevődött át az oktatás színtere. Bár szeptembertől nem kellett digitális oktatásra átállni, iskolánk pedagógusai tovább szerették volna bővíteni ismereteiket.

Kincset érő lehetőségnek gondoljuk a mindennapi oktatásban is alkalmazni a digitalizációt. Éppen ezért szeptembertől folyamatosan használtuk is. A diákokkal a Teams-ben osztunk meg tartalmakat, órai és otthoni munkára egyaránt. Amit órán használunk, az felkerül a csoportba, így elsősorban a tanulásszervezési és kommunikációs funkciókat használjuk ki. Azt gondoljuk, hogy mindenképp pozitív változás, ha a gyerekek alkalmazható tudással gyarapodnak. Az ő kezükben ott vannak a digitális eszközök, mi pedagógusok pedig azt mutatjuk meg, hogy a Teams mindennapi tanulásra is alkalmas. Ebből ők is és mi is profitálunk. A beteg gyerekek is sokkal természetesebb módon lehetnek online kapcsolatban az osztályaikkal. A pedagógusok időbeosztására is hatással lett a digitális oktatás: továbbra is megmaradt az online értekezletek lehetősége.

A Microsoft oktatási központja különböző képzéseket kínál pedagógusoknak, melyről a tankerület rendszergazdája Vasas Mihály tájékoztatott bennünket, és le is szervezte nekünk a képzésen való részvételnek a lehetőségét. Így nyílt lehetőség arra, hogy a Teams eddig kevéssé ismert funkcióit megismerjük.

A képzések és forrásanyagok hasznos ismeretekkel gazdagították az eddig már megszerzett kompetenciáikat.