Zemenné Palecska Erika nyerte el idén a Tessedik Sámuel Díjat

Zemenné Palecska Erika, a Püspökhatvani Bene József Általános Iskola nyerte el idén a Tessedik Sámuel Díjat.
 
Ezt a díjat három magyarországi nemzetiség, a szlovák, a román és a szerb, adományozza 2012 óta, azoknak a pedagógusoknak, akik kiemelkedő tevékenységükkel támogatták a nemzetiségi oktatást Magyarországon, mint például:
 
• pedagógiai és szervező tevékenység a nemzetiségi közösségben
 
• didaktikai-módszertani tevékenység a nemzetiségi oktatás fejlesztése érdekében
 
• kiemelkedő szabadidős tevékenység a nemzetiségi ifjúság körében
 
• életmű díj, aki tartós értékekkel járult hozzá a határon túli szlovákság fennmaradásához.
 
Zemenné kolléganő két évtizede készít fel 8. osztályos tanulókat nyelvvizsgára, korábban Galgagyörkön és nyolc év már itt nálunk Püspökhatvanban. Több tucat tanuló szerzett segítségével államilag elismert szlovák nyelvvizsgát a 8. év végén. Két, ma már országos méretű, nemzetiségi verseny szellemi „anyja”. 5.-6. osztályosoknak kitalálta a Szlovák Nemzetiségi Olvasóversenyt, melyen a gyerekeknek egy nemzetiségi könyvet kell feldolgozniuk és ehhez kapcsolódóan kapnak feladatokat. Rendkívül komplex verseny. Évről-évre nálunk rendezzük meg - sajnos idén elmaradt -, a legutóbb már száz fő fölött volt a versenyzők száma. 7. és 8. osztályosoknak találta ki a Nyelvvizsga-versenyt mely szellemi örökségként Galgagyörkön maradt, de sok tanulót mozgat ma is.
Ezen munkája elismeréseként a díjat, Hollerné Racskó Erzsébet, az Országos Szlovák Önkormányzat elnöke adja át 2020. december 9-én 12 órakor a Püspökhatvani Önkormányzati Hivatal tárgyalótermében, természetesen a járványügyi szabályok betartása mellett.
 
Iskolánkat Gimesiné Szokol Emese igazgatóhelyettes, és egyben a Püspökhatvani Szlovák Önkormányzat elnöke képviseli. Mivel az iskolába nem szeretnénk most vendégeket fogadni, Bátyi József polgármester úr felajánlotta a segítségét.