A kihívások tábora

Már 5. éve tanítok a nagymarosi iskolában. Minden év hozott valami érdekes kihívást, amit meg kellett oldanom. A sportból gyerekkoromban megtanultam, a problémákkal szembe nézni és megküzdeni sokkal nehezebb, mint elkerülni őket, viszont hosszútávon mégis erősebbé és magabiztosabbá teszik az embert. Rendszeresen pályázok mind az iskolának, mind a kajak-kenu szakosztálynak, ezért nem volt idegen számomra, amikor Fábián Szabolcs iskolaigazgató felkért bennünket, tanárokat, hogy valaki az iskola nevében jelentkezzen a Nyári Erzsébet Napközis táborok pályázataira.
Miről is szólt a pályázat?
 
Az országnak vannak hatalmas táborai, mint Zánka, Fonyódliget, Tihany, Erdélyi Erzsébet tábor helyszínei, viszont nagy létszámban nem lehettek a gyerekek együtt. Az állam maximalizálta 20 fős létszámra és kiosztotta az önkormányzatokra, iskolákra, hogy oldják meg a nyári táboroztatásokat.
 
Idézem magát a pályázatot:
 
A minőségi, élmény alapú, gyermekcsoportok számára elérhető táborok célja, hogy az Alapítvány szakmai koordinálásával megvalósuló, helyi napközi-táborokban részt vevő gyermekek közös élményekkel és örök emlékekkel gazdagodjanak. Kiemelt cél, hogy minden magyar gyermek – aki szeretne táborozni, és a szülők elengedik – eljuthasson a lakóhelyen vagy annak közelében megvalósuló Napközi Erzsébet-táborba az intézmények, a szülők és az Alapítvány együttműködésének köszönhetően.
 
Izgalmasan hangzik? Ugye, hogy ugye!
 
A határidő olyan rövid volt (5 nap), hogy majdnem megoldhatatlan feladatnak bizonyult. Az első lépésben egy jelszót generált volna a rendszer, amit természetesen napokig nem kaptam meg. (Utólag tudtam meg, hogy a rendszerük volt túlterhelve.) Már lassan kezdtem feladni. Már az összes Email címemet felhasználtam, mire az egyikre megérkezett az a kód, amivel elkezdhettem a munkát. 3 napom maradt!
 
A felhasználói kézikönyv mindössze 92 oldalban magyarázta el az egymásra épülő lépéseket, amiből ha egyet is kihagysz, nem tudsz tovább lépni. Ezen kívül azért volt még vagy 200 oldal olvasni való, segédlet!
 
Kaptam egy tapasztalt Erzsébet táboros pályázatra rendszeresen jelentkező pedagógus telefonszámát, aki megköszönte, hogy hívtam és közölte, hogy nincs ideje beszélgetni velem, mert kifut az időből, de ha véletlenül sikerülne a pályáznom, utána hívhatom, majd letette a mobilját.
 
Egy napom volt a tájékoztató tanulmányozására. Az iskolai Google Classroom rendszeren keresztül előzetesem meghirdettük a táborokat. Az első turnusra a maximális 20 fős létszám jelentkezett. A másodikra 13 fő. Az igazgatónak csak 2x kellett Vácra mennie engedélyekért, nekem kicsivel többször.
 
Gyors 2 órás délutáni Szülői értekezlet tartottam a Tandemben, hogy a szükséges dokumentumokat kitöltve, aláírva, beszkennelve , feltölthessem a rendszerbe. Rohanás kerékpárral, autóval, gyalog. OK már majdnem minden megvan. Már csak 3 papír kell, már csak 4 engedély, már csak 2 órám van, bakfityyy…még fel kell töltenem 2 dokumentumot, de már bezárt a suli, (nincs esély, nincs esély) irány a hivatal, hátha tud valaki segíteni? Valaki van még bent?... YESSS! Van még idő? … talán 1 órám még van. Rohanás haza! Sikerült a 20 fős táborra felvinnem minden adatot. Hurrá OOÓ már csak 5 percem van a második turnusra, neee már, lezárt a rendszer és nem tudtam felvinni mindent. Ez nem fer, mindezek után 1 perccel maradtam le, ez nem igazságos! Megpróbálom még egyszer. Üzenetet kaptam. Lássuk csak mit ír? A RENDSZER TÚLTERHELÉSE MIATT 12 ÓRÁVAL MEGHOSSZABÍTJUK A JELENKEZÉSEK BEADÁSÁT.
 
Egy kicsi szerencsével és hatalmas segítséggel az iskola titkárságról (köszönet Szatmári Ágnesnek, Zoller Ágnesnek és Valentin Zsuzsának) sikerült érvényes pályázatot leadni a két 5 napos táborra. A tábort Balogh Tamás és Zoltai Dávid kísérete tette biztonságossá.
 
A gyerekek napi 9 órában 2 héten keresztül, napi 4x étkezést (minden elismerésem és köszönetem a NOKEDLI csapatának) és programokat kapva élték meg, túl a táborokat. Volt Móka, kacagás, és sok más.
 
Mozga Péter