Falusi Ramazuri Tetétlen: a Pomázi Mátyás Iskola beszámolója

Szuper egy hetet töltöttünk együtt Tetétlenen, ami tele volt játékkal, vidámsággal, közösségi élménnyel, tapasztalattal, kedvességgel, állatokkal, természettel, friss levegővel, finom ételekkel, és még sokáig sorolhatnánk.
Nagyon nagy szüksége volt mindannyiunknak erre a feltöltődésre, az elmúlt nehéz hónapok után, de talán pont ezért, sokkal jobban, sokkal mélyebben éltük meg a tábor minden pillanatát.
 
Hihetetlen kedvességgel és vendégszeretettel fogadtak minket ismét Tetétlenen. Lesték minden kívánságunkat, mindig rendelkezésünkre álltak. Rengeteg szeretetet, figyelmet és mosolyt kaptunk, amit ritkán tapasztalunk meg itthon. Fantasztikus volt, amilyen türelemmel mutatták meg a nénik a csigatészta készítés rejtelmeit, amilyen szeretettel készítették el nekünk a kenyérlángost, amilyen vidámsággal énekeltek a gyerekekkel együtt.
 
A püspökladányi Tűzoltóságon rengeteg érdekes információt kaptunk a tűzoltók életéről, és megnézhettük milyen eszközök vannak az autókon. A gyerekek kimeríthetetlen kérdés áradatot zúdítottak a tűzoltókra, akik készségesen, türelmesen, és óriási szakértelemmel válaszoltak nekik.
 
A mezőőr felkészülten és hatalmas tudással választ adott a gyerekek minden kérdésére és egy olyan világba kalauzolt el minket, amire nincsenek szavak. Fantasztikus élmény volt, ahogy elénk tárult az élővilág, a bivalyok legelésztek, a récék le- és felszálltak a vízre és a vízről, a fecskék a fejünk körül cikáztak. Közben pedig a mezőőr szenzációs történeteket és érdekességeket mesélt a környék állat és növényvilágáról. Sőt egy óriásit fogócskázhattunk is a szalmabálákon.
 
Számtalan munkafolyamatba leshettünk be, próbálhattuk ki magunkat. Készítettünk csigatésztát és szilvás gombócot, öntöttünk gyertyát, karkötőt fontunk, kipróbáltuk az íjászkodást, és megalkottuk a saját alvós mackónkat törölközőből. Meglátogattuk a kabai piacot, ahol a környéken termelt gyümölcsöket, zöldségeket árultak. Szedtünk homoktövist, ami egy rendkívül különleges és egészséges növény, tele van C-vitaminnal, rengeteg jótékony hatása van, és számos terméket készítenek belőle.
 
Páratlan élményekben volt részünk, hiszen egész héten rengeteg állat vett minket körül, kezdve a strucc farmtól, a bivaly rezervátumon át, a mezőőr tanyájáig. Nem csak messziről, kerítés mögül nézhettük ezeket az állatokat, hanem egészen közel mehettünk, megsimogathattuk, megfoghattuk őket. Az egészen pici példányoktól a kifejlett egyedekig sok-sok állattal találkozhattunk. A strucckeltetőben megnéztük az óriás strucctojásokat, megsimogathattuk a legfiatalabb, 2 hónapja kikelt struccbébiket. Utána már tisztes távolságból a “tini” csapatot és a kifejlett, felnőtt példányokat is láthattuk.
 
A mezőőr tanyáján 19 féle különböző állatfajtát csodálhattunk meg. Voltak malacok, bocik, kacsák, tyúkok, birkák, de a legnagyobb sikert a 3 hónapos kis csacsi aratta.
 
Ezek olyan emlékek lesznek, amelyekre évek múlva is emlékszünk, amelyeket szívesen mesélünk majd az unokáinknak.
 
És természetesen a rengeteg tapasztalat mellett jutott idő a szórakozásra is. Nagy lelkesedéssel vetették bele magukat a gyerekek a párna csatába, közösségi játékokba, a sorversenybe, forgózásba, a soha véget nem érő számháborúba, a buborékfociba, ami vicces látványt nyújtott, ahogyan össze-vissza kóvályogtak a gyerekek az óriásira fújt buborékokban, és próbálták eltalálni a labdát. És kihagyhatatlan program a strandolás is, amit Püspökladányban és Kabán is élvezhettünk. Szuper produkciók születtek a Ki mit tudra, amire csupán néhány óra alatt készültek fel a gyerekek. A sok-sok program után természetesen jól esett nyugovóra térni, sokan már az esti mesék végét sem hallották, hiszen a saját maguk által készített alvós mackókat ölelgetve pilledtek el egy-egy kimerítő nap után.
 
Még leírni is fárasztó mennyi minden történt velünk az egy hét alatt, nemhogy átélni.
 
De meséljenek a képek és a videók helyettünk! Remélhetőleg visszaadják azt a hangulatot, azt az élményt, amiben részünk volt!