Cházár Andrásra emlékeznek: ezt a tanévet neki szentelik

Ünnepélyes keretek között indította útjára a Cházár András Emlékévet Ványi Lászlóné, a Cházár András Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény, Kollégium és Gyermekotthon igazgatója. Az intézmény névadója 275 évvel ezelőtt született Jólészen, ezért ezt a tanévet emlékének szentelik majd.
 
Most még diákok nélkül zajlottak a programok, de szeptemberben a Cházár Napon már ők is részesei lehetnek az előadásoknak. A rendezvény előtti sajtótájékoztatón az intézményvezető arról beszélt, hogy fontos számukra, hogy mind a váciakhoz, mind pedig a környéken élőkhöz eljusson az emlékév híre.
 
„A programok szinte az élet minden területét érintik majd. Ma egy szakmai, tematikus nappal kezdünk, majd szeptemberben a Cházár Nap mellet, a Cházár estre is sor kerül. Futással, úszással folytatódik a program, de egy képzőművészeti pályázatot is hirdetünk a diákoknak majd a program keretében. A műveket vándorkiállítás keretében szeretnénk bemutatni” – mondta.
 
Emellett a Tragor Ignác Múzeummal közösen múzeumi órákat állítanak össze, és honismereti füzeteket készítenek majd óvodás kortól a szakiskolásokig. Áprilisra egy projektnapot terveznek, amely szintén az alapítóhoz kötődik majd. Mind a nyitórendezvényt, mind pedig a zárót egy-egy evangélikus istentisztelet követi majd, hiszen Cházár András is evangélikus vallású volt.
A SINOSZ Váci Szervezete is kapcsolódik a programokhoz. Mint azt Mikesy György, nyugalmazott igazgató elmondta: idén is megszervezik a harminc éves hagyománynak örvendő öregdiák találkozót, valamint megkoszorúzzák Budapesten Cházár András emléktábláját is.
 
Az elnök kiemelte: tagjaik nagyon hálásak Cházár Andrásnak, hiszen tudják, hogy nélküle, ma Magyarországon nem lenne ilyen a siketnémák sorsa.
 
„Jólész községe és a polgári társulás is nagy örömmel vette, hogy az iskola a tanévet Cházár András emlékévvé nyilvánította. Egy kis programmal mi is bekapcsolódunk. Tervezünk egy kis túrát Cházár András úgynevezett Grulyavárára, ahol támogatásunkkal helyeztek el öt darab információs táblát az ásatások eredményeiről. A kis kirándulás októberben lesz megtartva” – mondta Zagiba Tibor, a Cházár András Polgári Társulás elnöke. Hozzátette: jövőre pedig egy általuk rendszeresen megszervezett kirándulással kapcsolódnak majd a programsorozathoz, melyre váci iskolák jelentkezését is várják.
 
Az ünnepség a díszteremben folytatódott, ahol Ványi Lászlóné és Mikesy György köszöntő szavai után Lukács Ildikó, Jólész község polgármestere is megosztotta gondolatait. A program Cházár András életének, szellemi örökségének felelevenítésével folytatódott, majd az iskola fennállásának 218 évéről készült kisfilm bemutatására került sor. Végül pedig Vác és Jólész kapcsolatát elevenítették fel a résztvevőknek.