Online oktatás szülői szemmel…
A 2021. március elején történt bejelentés, - miszerint az általános iskolák is átállnak online oktatásra- kettős érzelmet váltott ki a zebegényi Szőnyi István Általános Iskola szülői közösségéből is. Egyrészről örömöt, mert otthon biztonságban tudhatják gyermekeiket, másrészről aggodalmat, hogy hogyan fognak tudni segíteni a csemetéknek. Mindenkiben felelevenedtek a tavalyi emlékek, nehézségek.
Bővebben
Így telt a karanténom
A karantén napjait anyával és a testvéreimmel töltöttem itthon. A napjaim általában hasonlóképpen teltek, hiszen már tavaly kialakult egy jól bevált rutin, sajnos.
Bővebben
A Magyar Költészet Napja a Juhászban
A MAGYAR KÖLTÉSZET NAPJÁT Magyarországon április 11-én József Attila születésnapján ünnepeljük. Erre az alkalomra minden évben híres költők alkotásaival szoktunk készülni, megemlékezni a diákokkal. A járványhelyzet miatt idén ez is másképp zajlik, de semmiképp nem szerettünk volna eltekinteni tőle, hiszen iskolánkba sok verset szerető, sőt verset alkotó, poétai szárnyaikat bontogató tanuló jár. A tavaszi szünet kezdete előtt meghirdettük az online verseny lehetőséget, majd néhány nap múlva kezdtek is visszaszállingózni a Teams segítségével a szavalókról készült videók és a megírt költemények. Nem szabtunk szigorú szabályokat, megkötéseket, csupán a vers ne legyen szomorkás, és beleférjen egy percbe. Nem volt könnyű dolgunk nekünk, magyarosoknak, hiszen ahány gyermek, annyi egyéniség, annyi színes gondolatvilág, annyi téma, annyi különböző, de figyelemreméltó előadásmód. Az indulók közül három-három tanulót választottunk ki, akiket a legjobbaknak ítéltünk, illetve különdíjas is lett egy versenyző, de igazából minden résztvevő nagyon ügyes volt.
Bővebben
Rendhagyó március 15-i megemlékezés Nagymaroson
Március 12-én rendkívüli megemlékezésre került sor a művelődési házban. A videó március 15-én volt látható a nagymarosiak számára. Petőfi Sándor verseiből idéztek a 4.a osztályos tanulók:
Bessenyei Anna, Papp Zsófia, Kis Lukács Pál, Jórász Gellért. Köszönjük Bornemisza Angéla tanítónőnek, hogy felkészítette a gyerekeket.

 

Titok?
Nem, nem titok. Iskolánk, a Váci Juhász Gyula Általános Iskola három tanulója március 27-én, szombaton sem pihenhetett, hiszen ekkor volt a TITOK Arany János Anyanyelvi Verseny országos döntője. A járványhelyzetre való tekintettel online kellett dolgozni. 10 órakor megnyílt a verseny felülete, és kezdődhetett a munka. Hagyományos körülmények között sem egyszerű egy ilyen feladatsor megoldása, hát még így. Versenyzőink becsületesen, a szabályok betartásával dolgoztak, pontszámaikkal elégedettek lehetünk.
Bővebben
Tavaszi hírek Leányfaluról
Itt a tavasz, de az iskola udvara újra csendes. Tavaly és idén sem örülhettünk a gyerekekkel az ilyenkor éledező apró csodáknak. Pedig nagy reményekkel indultunk neki ennek a tanévnek. Az Iskolakert programunkat hivatalosan Nagy István agrárminiszter indította el. A gyerekekkel közösen ültettet rózsa, a beszélgetés mély nyomott hagyott tanulóinkban. Csermely Alexandra tanárnő irányítása mellett minden helyet előkészítettek a nagyok az ültetéshez a technika órák keretében.
Bővebben
"Az év madara 2021." rajzpályázat

A Szőnyi István Általános Iskola diákjai minden évben nagy örömmel készítenek rajzokat, festményeket a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület aktuális pályázataira. Idén a "Mezők éber őre, a cigánycsuk" címmel hirdetett pályázatot az egyesület, minden korosztálynak. Iskolánkban a tanórákon és a "Festészet, grafika" tanszak foglalkozásain a gyerekek lelkesen tanulmányozták és ábrázolták ezt a lenyűgöző szépségű kis madarat. Nehéz volt a beküldendő alkotások kiválasztása. Az iskola belső versenyét Blahó Márton 6. osztályos tanuló ceruzarajza nyerte, míg az MME pályázaton az alsós kategóriában Gellert-Vígh Franciska 4. osztályos diákunk, a képzőművészeti tanszak tanulójának akvarellje második díjat kapott. Gratulálunk.

Medvigy Miklós szaktanár

Gondolatok az általános iskolás gyerekek nyelvvizsgáztatásáról
Általános iskolás nyelvtanárként évek óta szemléljük gyermekeink sikeres nyelvvizsgáit, amelyet sok esetben a középiskola első évében tesznek le. Számos ezek közül nem a nyelvi előkészítő (nulladik) év végén sikerül, hanem az általános elhagyása után alig félévvel, sokszor egy, a középiskolában felvett új nyelv mellett.
Bővebben
A Teleki-Wattay Művészeti Iskola sikerei az online versenyeken
Az idei tanévben több országos szervezésű tanulmányi versenyben is részt vesz iskolánk, melyeket online formában szervez az Oktatási Hivatal, így a kaposvári X. Országos Jeney Zoltán Fuvolaversenyre is hangzó anyag beküldésével lehetett nevezni, amelynek területi válogatóját (Pest, Nógrád és Fejér megye) a Teleki-Wattay Művészeti Iskola bonyolította le digitális formában februárban. Iskolánkból három növendék indult a versenyen - Kazsik Abigél, Novák Emese - tanáruk: Kulin Krisztin és Katona Minna -felkészítője Herczegh Zsuzsa. A zsűri a produkciók értékelése után úgy döntött, hogy Katona Minna az I. korcsoportban bekerült az országos döntőbe.
Bővebben
Téltemetés Nagymaroson
Talán az év egyik legvidámabb délelőtti rendezvénye, amikor a farsangi időszak végén Nagymaros főterén gyülekezik kis városunk összes gyermeke és a sváb hagyományoknak megfelelően eltemetjük a telet. Hála természeti adottságainknak idén, bár egy kissé rendhagyó módon, kellő távolsággal találkoztunk a Dunánál, és a szokásos vidám hangulatban, hangos zeneszóval, dudálással, kerepeléssel indítottuk útjára a babát, hogy a folyó jó messzire vigye.
Bővebben
Pénz7 a Kosdi Arany János Általános Iskola 3. osztályában - avagy, lehet-e alternatíva a játékos tanulás?
„Úgy vélem, a mai világban, ahol minden a reklámokról, az előre hozott fogyasztásról szól, fontos megismertetni a gyerekekkel, hogy nem csak a hitel segítségével lehet boldogulni. Ha megértik, hogy önmérséklettel és előre tervezéssel, valamint takarékoskodással, ugyan úgy elérhetik a céljukat akkor már megérte a Pénz7 megszervezése. Az eladósodottság sok tekintetben kiszolgáltatottá teszi az embert, és a végén sokkal többet kell visszafizetni, mintha takarékoskodva érte volna el a célját. Talán sikerül érzékeltetni azt a tényt is, hogy a javak megszerzése néha egyszerűbb, mint azok fenntartása.”
Bővebben
Rendhagyó farsang a felső tagozaton Nagymaroson
Iskolánkban minden évben rendeztünk farsangi bulit a felsősök számára. Az utóbbi években minden osztály kapott egy témát, annak jegyében készültek a gyerekek a délutánra. Idén sokan kérdezték, hogyan lesz. Lassan egy éve, hogy minden rendezvényünk elmarad. Így némi kárpótlásul egy rendhagyó farsangot tartottunk délelőtt. A gyerekek beöltöztek, és bár a tanórákat órarend szerint tartottuk, ám vidám hangulatban, zenével, játékokkal, filmekkel teltek az órák. A legnépszerűbb jelmez idén a pizsama volt, a gyerekek hálózsákokkal, plüss állatokkal, papucsban, pizsamában, hálóingben töltötték a délelőttöt. Ha nem is volt az igazi délutáni buli, azért sikerült egy kis hangulatot teremteni a szürke hétköznapokba.
 
Heinczné Cserni Katalin

 

Kosdon a legboldogabbak a „madarak” is!
A Kosdi Arany János Általános Iskolában hosszú évekre visszamenőleg jelen van az a szemlélet, hogy „ne csak nézz, hanem láss is”. Iskolánk mindig nagy figyelmet fordított arra, hogy a gyerekek minél jobban megismerhessék a környezetüket.
Bővebben
Pedagógiai innovációk a Szobi Fekete István Általános Iskolában

Intézményünkre mindig jellemző volt az új utak keresése és a innovációk iránti érzékenység. 2013-ban az iskola egy TÁMOP pályázat keretében vezetett be új pedagógiai elemeket, majd 2018-ban kapcsolódtunk a Komplex Alapprogramhoz, valamint a Microsoft Innovatív Iskola programhoz. A projekteken belül az iskola pedagógusai számos továbbképzésen vettek részt, melyek elemeit beépítették pedagógiai gyakorlatukba. A következő néhány hónapban egy szakmai cikksorozatot indítunk, melynek keretében bemutatunk néhány jógyakorlatot, melyet kollégáink hatékonyan használnak. Az innovációk célja egy olyan iskola kialakítása, amely megfelel a XXI. század követelményeinek.

Bővebben
Farsang a Pomázi Mátyás Király Általános Iskolában

A Pomázi Mátyás Király Általános Iskolában idén sem maradt el a farsangi mulatság, de most rendhagyóan felsőben sem iskolai keretek között, hanem szigorúan osztályszinten szervezték meg az osztályfőnökök a télűző kavalkádot. Sajnos sok hagyományos programunk elmaradt az idén, ezért még nagyobb lelkesedéssel vetették bele magukat a gyerekek a közös játékba, táncba. A félévi hajrá után mindenkinek jólesett kicsit kiengedni a gőzt. Már nagyon várjuk, hogy visszatérhessen az életünk a megszokott kerékvágásba!

SMART használata a Juhászban
Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy a tankerületi központ segítségével okostáblához jutott két osztályunk. A SmartBoard technológia az osztályteremben gazdagítja a tananyagot, és szórakoztatóbbá, interaktívabbá teszi az órákat. Íme néhány elképesztő előnye annak, hogy intelligens táblával rendelkezünk az osztályteremben.
Bővebben
Télűző-Tavaszváró foglalkozás a Juhászban
A téltemető népszokások közül a “kiszebáb” égetése nagyon kedvelt volt. Ezt a népszokást évről évre felelevenítjük iskolánkban, bízva a tavasz közeledtében. Húshagyókedd a farsang utolsó napja, a téltemetés a farsangtemetés időpontja. Régen szó szerint eltemették a telet, mert koporsót készítettek, amit húshagyókedden el is égettek. Ahol nem készítettek koporsót ott szalmazsákot, szalmabábut égettek. Iskolánkban a télűzést húshagyókedd délelőttjén tartottuk. A farsangot zártuk vele.
Bővebben
Danubia Talents Nemzetközi Zenei Verseny online 2020
Az idei tanév, annak kezdete, az online vagy éppen személyes jelenléttel, a szokásos módon megoldott tanítási formák vagy ezek ötvözése minden, oktatásban dolgozó pedagógus számára újdonságokat, kérdéseket tartogatott. Zeneiskolánkból minden tanévben a megszokott zenetanítási órák mellett a zenetanár kollégák szívesen szerepeltetik növendékeiket különböző versenyeken. A 2020/21-es tanév azonban a hangszeres versenyek rendezésében, lebonyolításában – legyen szó akár regionális, akár az Oktatási Hivatal által szervezett versenyről – jelentős változásokat eredményezett a világjárvány miatt.
 
Bővebben
Ismét szép eredményeket értek el a Juhászosok
A Karolina Katolikus Általános Iskola, Székesegyházi Kórusiskola és Alapfokú Művészeti Iskola 2020. január 31-én és február 3-án tartotta a már hagyományos megemlékező iskolanapját.
A Váci Juhász Gyula Általános Iskola tanulói is indultak a versenyen, és értek el nagyszerű eredményeket.
Bővebben
Projektorok ajándékba Nagymaroson
A téli szünet után meglepetés várta az alsós német nemzetiségi tanulókat (1.b, 3.b, 4.a) és tanítóikat az iskolában: a Német Nemzetiségi Önkormányzattól 3 projektort kaptak az osztályok.
Hálásan köszönjük Ivor Andrásnénak és a nemzetiségi képviselőknek ezt az ajándékot, mert munkánkat, a tanulást-tanítást színesebbé teszi, megkönnyíti!
Köszönettel: A nemzetiségi osztályok
Olvasni jó: Olvasóversenyen a Juhász Gyula Általános Iskola hat csapata
Második alkalommal vettünk részt a Hebe Kft őszi olvasóversenyén. Hat csapattal indultunk a 3-4.osztályból. Berg Judit: Rumini és a négy jogar, valamint Békés Pál: A Bölcs Hiánypótló c. gyermekregényét kaptuk feladatul.
 
A verseny 2 fordulóból állt. Minden fordulóban az adott könyv felét dolgoztuk fel rejtvényes és kreatív feladatokon keresztül. Ebben az évben a covidos akadályok, betegségek, osztálykarantén nehezítették a közös munkát.
 
A gyerekek erősen motiváltak voltak erre a versenyre, így legyőzték ezeket az akadályokat is. Külön köszönet ezért a szülőknek és az osztályfőnököknek is!
Miért szeretjük ezeket a versenyeket?
 
Itt nem csak olvasnak a gyerekek és írásbeli feladatokat oldanak meg. Történik velük valami más is. Kifejthetik saját véleményüket, feleleveníthetik a könyvhöz kötődő tapasztalataikat. Személyes élményeiket, érzelmeiket segítenek értelmezni a könyv szereplői, történetei. Szembe találkozhatnak az élet nagy kérdéseivel, ahogy a Bölcs Hiánypótló is mondja:
 
„Van, aki veszít a hiánnyal. Akkor pótolni kell. De van, aki nyer rajta. Ti a hiányaitokkal győztétek le a bödönöket.”
(Békés Pál: A Bölcs Hiánypótló)
 
Nem csak az elme és a lélek mozog, de a kéz is ügyesedik és a szépérzék is fejlődik. Aki nem tudott rajzolni, ő festett, montázst készített. Az egyik csapat pedig könyvajánló videót készített, amelyből megtudhattuk, hogy az olvasásnak milyen jótékony hatásai lehetnek, ha egy fáradt nap után kezünkbe veszünk egy jó könyvet.
 
Minden csapat magas pontszámot szerzett és lett egy dobogósunk is:
 
Kádár Mihály, Lugosi Nándor és Bócz András 3.a osztályos tanulók 2. helyezést értek el.
 
A többi csapat is kimagasló pontszámmal zárta a versenyt.
 
Elérhető pontszám: 180
 
4.b 1. csapat:Dudás Sára, Szelle Eleonóra, Bugyinszki Szonja 163 pont
2.csapat:Kalecz Lőrinc, Mikes Krisztián, Bagyal Ferenc 145 pont
3.a :Papp Levente, Kemecsei Dávid, Gyetvai Áron 162 pont
3.b 1. csapat: Péter Dóra, Bermann Zsófia 171,5 pont
2. csapat : Lafkó Lilla,Budai-Szresen Bianka 172pont.
 
Projektmunka: újrahasznosított anyagokból hajó építése.
 
A kreativitást, a kutató és alkotómunkát igénylő feladatok mellett elkészítették egy utazási iroda plakátját, lapbook technikával pedig a regény olvasónaplóját.
 
Pozsgainé Gyarmati Renáta
könyvtáros

 

Féléves képzőművészeti kiállítás a Szőnyiben
A Szőnyi István Általános Iskola és AMI Festészet,grafika tanszak tanulóinak kiállítása rendszerint az iskola egyik legnépszerűbb eseménye. Szülők, hozzátartozók, diákok, tanárok közösen vesznek részt az első félév alatt készült alkotások kiállításának megnyitóján.
Bővebben