Pedagógiai innovációk a Szobi Fekete István Általános Iskolában

Intézményünkre mindig jellemző volt az új utak keresése és a innovációk iránti érzékenység. 2013-ban az iskola egy TÁMOP pályázat keretében vezetett be új pedagógiai elemeket, majd 2018-ban kapcsolódtunk a Komplex Alapprogramhoz, valamint a Microsoft Innovatív Iskola programhoz. A projekteken belül az iskola pedagógusai számos továbbképzésen vettek részt, melyek elemeit beépítették pedagógiai gyakorlatukba. A következő néhány hónapban egy szakmai cikksorozatot indítunk, melynek keretében bemutatunk néhány jógyakorlatot, melyet kollégáink hatékonyan használnak. Az innovációk célja egy olyan iskola kialakítása, amely megfelel a XXI. század követelményeinek.

Bővebben
Farsang a Pomázi Mátyás Király Általános Iskolában

A Pomázi Mátyás Király Általános Iskolában idén sem maradt el a farsangi mulatság, de most rendhagyóan felsőben sem iskolai keretek között, hanem szigorúan osztályszinten szervezték meg az osztályfőnökök a télűző kavalkádot. Sajnos sok hagyományos programunk elmaradt az idén, ezért még nagyobb lelkesedéssel vetették bele magukat a gyerekek a közös játékba, táncba. A félévi hajrá után mindenkinek jólesett kicsit kiengedni a gőzt. Már nagyon várjuk, hogy visszatérhessen az életünk a megszokott kerékvágásba!

SMART használata a Juhászban
Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy a tankerületi központ segítségével okostáblához jutott két osztályunk. A SmartBoard technológia az osztályteremben gazdagítja a tananyagot, és szórakoztatóbbá, interaktívabbá teszi az órákat. Íme néhány elképesztő előnye annak, hogy intelligens táblával rendelkezünk az osztályteremben.
Bővebben
Télűző-Tavaszváró foglalkozás a Juhászban
A téltemető népszokások közül a “kiszebáb” égetése nagyon kedvelt volt. Ezt a népszokást évről évre felelevenítjük iskolánkban, bízva a tavasz közeledtében. Húshagyókedd a farsang utolsó napja, a téltemetés a farsangtemetés időpontja. Régen szó szerint eltemették a telet, mert koporsót készítettek, amit húshagyókedden el is égettek. Ahol nem készítettek koporsót ott szalmazsákot, szalmabábut égettek. Iskolánkban a télűzést húshagyókedd délelőttjén tartottuk. A farsangot zártuk vele.
Bővebben
Danubia Talents Nemzetközi Zenei Verseny online 2020
Az idei tanév, annak kezdete, az online vagy éppen személyes jelenléttel, a szokásos módon megoldott tanítási formák vagy ezek ötvözése minden, oktatásban dolgozó pedagógus számára újdonságokat, kérdéseket tartogatott. Zeneiskolánkból minden tanévben a megszokott zenetanítási órák mellett a zenetanár kollégák szívesen szerepeltetik növendékeiket különböző versenyeken. A 2020/21-es tanév azonban a hangszeres versenyek rendezésében, lebonyolításában – legyen szó akár regionális, akár az Oktatási Hivatal által szervezett versenyről – jelentős változásokat eredményezett a világjárvány miatt.
 
Bővebben
Ismét szép eredményeket értek el a Juhászosok
A Karolina Katolikus Általános Iskola, Székesegyházi Kórusiskola és Alapfokú Művészeti Iskola 2020. január 31-én és február 3-án tartotta a már hagyományos megemlékező iskolanapját.
A Váci Juhász Gyula Általános Iskola tanulói is indultak a versenyen, és értek el nagyszerű eredményeket.
Bővebben
Projektorok ajándékba Nagymaroson
A téli szünet után meglepetés várta az alsós német nemzetiségi tanulókat (1.b, 3.b, 4.a) és tanítóikat az iskolában: a Német Nemzetiségi Önkormányzattól 3 projektort kaptak az osztályok.
Hálásan köszönjük Ivor Andrásnénak és a nemzetiségi képviselőknek ezt az ajándékot, mert munkánkat, a tanulást-tanítást színesebbé teszi, megkönnyíti!
Köszönettel: A nemzetiségi osztályok
Olvasni jó: Olvasóversenyen a Juhász Gyula Általános Iskola hat csapata
Második alkalommal vettünk részt a Hebe Kft őszi olvasóversenyén. Hat csapattal indultunk a 3-4.osztályból. Berg Judit: Rumini és a négy jogar, valamint Békés Pál: A Bölcs Hiánypótló c. gyermekregényét kaptuk feladatul.
 
A verseny 2 fordulóból állt. Minden fordulóban az adott könyv felét dolgoztuk fel rejtvényes és kreatív feladatokon keresztül. Ebben az évben a covidos akadályok, betegségek, osztálykarantén nehezítették a közös munkát.
 
A gyerekek erősen motiváltak voltak erre a versenyre, így legyőzték ezeket az akadályokat is. Külön köszönet ezért a szülőknek és az osztályfőnököknek is!
Miért szeretjük ezeket a versenyeket?
 
Itt nem csak olvasnak a gyerekek és írásbeli feladatokat oldanak meg. Történik velük valami más is. Kifejthetik saját véleményüket, feleleveníthetik a könyvhöz kötődő tapasztalataikat. Személyes élményeiket, érzelmeiket segítenek értelmezni a könyv szereplői, történetei. Szembe találkozhatnak az élet nagy kérdéseivel, ahogy a Bölcs Hiánypótló is mondja:
 
„Van, aki veszít a hiánnyal. Akkor pótolni kell. De van, aki nyer rajta. Ti a hiányaitokkal győztétek le a bödönöket.”
(Békés Pál: A Bölcs Hiánypótló)
 
Nem csak az elme és a lélek mozog, de a kéz is ügyesedik és a szépérzék is fejlődik. Aki nem tudott rajzolni, ő festett, montázst készített. Az egyik csapat pedig könyvajánló videót készített, amelyből megtudhattuk, hogy az olvasásnak milyen jótékony hatásai lehetnek, ha egy fáradt nap után kezünkbe veszünk egy jó könyvet.
 
Minden csapat magas pontszámot szerzett és lett egy dobogósunk is:
 
Kádár Mihály, Lugosi Nándor és Bócz András 3.a osztályos tanulók 2. helyezést értek el.
 
A többi csapat is kimagasló pontszámmal zárta a versenyt.
 
Elérhető pontszám: 180
 
4.b 1. csapat:Dudás Sára, Szelle Eleonóra, Bugyinszki Szonja 163 pont
2.csapat:Kalecz Lőrinc, Mikes Krisztián, Bagyal Ferenc 145 pont
3.a :Papp Levente, Kemecsei Dávid, Gyetvai Áron 162 pont
3.b 1. csapat: Péter Dóra, Bermann Zsófia 171,5 pont
2. csapat : Lafkó Lilla,Budai-Szresen Bianka 172pont.
 
Projektmunka: újrahasznosított anyagokból hajó építése.
 
A kreativitást, a kutató és alkotómunkát igénylő feladatok mellett elkészítették egy utazási iroda plakátját, lapbook technikával pedig a regény olvasónaplóját.
 
Pozsgainé Gyarmati Renáta
könyvtáros

 

Féléves képzőművészeti kiállítás a Szőnyiben
A Szőnyi István Általános Iskola és AMI Festészet,grafika tanszak tanulóinak kiállítása rendszerint az iskola egyik legnépszerűbb eseménye. Szülők, hozzátartozók, diákok, tanárok közösen vesznek részt az első félév alatt készült alkotások kiállításának megnyitóján.
Bővebben
Kalász Alapfokú Művészeti Iskola hírei
A járványhelyzet miatt a hagyományos Adventi Tanári Hangversenyt a honlapunkon (kami.edu.hu) közzétett iskolai youtube koncertlistával pótoltuk, melyen számos ügyes növendékünket is szerepeltettük. Összesen 50 ünnepi, vidám vagy megható produkció látható itt. A zárószámmal nemrég elhunyt egykori karnagy kollégánkra, Méhes Imrére emlékeztünk sok szép emlékkel a szívünkben.
Bővebben
Egy izgalmas kreatív alkotói kör alakult a Madáchban: a GarázsCsírák
Szeretnék bemutatkozni és röviden elmondani, kikről és miről szól majd ez a cikk. Szarvas Éva vagyok a Váci Madách Imre Gimnázium angolnyelv tanára, és egy nagyon izgalmas kreatív alkotói kör, a GarázsCsírák alapítója. Klubunk a 2016/2017-es tanévben indult el diákok és tanárok részvételével. Csapásirány az önálló irodalmi és képzőművészeti alkotások megosztása. Prózák, versek, festmények, rajzok, skiccek, fotók, dalszövegek és dalok is megfordultak itt az elmúlt években. Alkotóink eltérő érdeklődésű, természetű, türelmű emberek. Színes társaság természettudományos és/vagy humán tárgyak iránti elköteleződéssel. Ami közös bennük, hogy időről időre kreatív alkotásokban fogalmazzák meg gondolataikat. Foglalkozásaink mindig egyszerre nagyon személyesek, mégis nyitottak. Minden alkalom szolgál valami meglepetéssel. A közös idő, egymásra figyelés és a jelenlét az, ami értékessé teszi ezeket az együttléteket.
Bővebben
Lieber Heiland gute Nacht Málenkíj robot megemlékezés Zebegényben
Minden harmadik évben Zebegény szervezi a Kismarossal és Nagymarossal közös tiszteletadást, melyet idén a világjárvány megakadályozott. Bár a közös tiszteletadás elmaradt, az általános iskola diákjaival és a nevelőtestület tagjaival úgy éreztük, fontos, hogy ne merüljön feledésbe az elhurcoltak kitartása, az őket ért megpróbáltatások, és az a hit, mellyel kitarthattak ebben az időben.
Bővebben
Újraélesztés a Juhászban
Az egyik tesi óra keretében újraélesztési gyakorlaton vettünk részt a könyvtárban az osztállyal. Itt sok mindent megtudhattunk mik a teendők, ha ilyen helyzettel kerülünk szembe. Azt is megtudtuk, hogy kell ilyenkor viselkedni, mik a fontossági sorrendek. A próbababán mi is kipróbálhattuk hogyan is kell újraéleszteni. A helyes kéztartásról, a segítség kéréstől, is sok mindent megtudhattunk ezen a foglalkozáson. Megtudhattuk azt is, hogyan kell használni a defibrillátort. Ez után az óra után, ha ilyen helyzettel kerülök szembe, akkor nem ijedek meg annyira, hanem már tudom mit is kell tennem.
 
Vasas Réka
7.c osztály

 

Újraélesztés tanítása az oktatásban
Az Országos Mentőszolgálat a Nemzeti Népegészségügyi Stratégiához kapcsolódó egészségügyi ágazati szakpolitikai program keretében országos közösségi újraélesztési tréningsorozat indult el a váci tankerület segítségével az iskolánkban. Az OMSZ oktatói képzésben részesítettek több kollégát, A Váci Juhász Gyula Általános Iskolában, Winternitz Arnold testnevelő végezte el ezt a képzést.
Bővebben
Ikt eszközök használata A Juhász Gyula Általános iskola alsó tagozatán
Olyan korban élünk, amikor a gyerekek szinte már az anyaméhben szívják magukba az új technológia iránti igényt. Úgy kerülnek már az iskolába, hogy magabiztosan kezelik az okostelefonokat, tableteket, laptopokat és minden egyéb más digitális eszközt. Kedvenc időtöltésként, sokszor az ezekkel való foglalkozást nevezik meg.
Bővebben
Látogatás a nagymarosi Tájházban

A 4.a, német nemzetiségi nyelvet tanuló osztály az utolsó tanítási napon ellátogatott a csodálatosan feldíszített Német Nemzetiségi Tájházba. Köszönjük Hetényi Andreának a sok érdekességet, amit a svábok életéről, történetéről mesélt!

Dó, a kis hangjegy karácsonya
Szenteste napján egy fáradt zeneszerző ballagott hazafelé, hóna alatt kottafüzettel. A kottafüzetből egyszer csak kipottyant egy kis hangjegy. A földre esve nagyon elszomorodott: mi lesz most vele?
Hiába meresztette szemecskéit, nem látta sehol a zeneszerzőt. Nagy elkeseredettségében pityeregni kezdett.
Bővebben
Jótékony december a váci Juhászban
Évek óta rendszeresen részt veszünk a Baptista Szeretetszolgálat karácsonyi adománygyűjtő Cipősdoboz akciójában. Idén sem volt ez másként, és örömmel mondhatjuk, hogy diákjaink és szüleik a korábbi évekhez hasonlóan most sem fukarkodtak az adományokkal - rengeteg gyönyörűen becsomagolt ajándékdobozt vihetett magával a Szeretetszolgálat autója.
Bővebben
A Teleki-Wattay Művészeti Iskola támogató szervezeteinek bemutatkozása
A Testvérmúzsák Alapítvány a Teleki-Wattay Művészeti Iskola köré szerveződött azzal a kiemelt céllal, hogy támogassa a nevelés és oktatás, képességfejlesztés, ismeretterjesztés, kulturális tevékenység, kulturális örökség megóvása, a magyarországi nemzeti és etnikai kisebbségekkel, valamint a határon túli magyarsággal kapcsolatos tevékenységeket.
Bővebben
Digitális innováció a Juhászban

Nagy kihívás elé állította az országok oktatási rendszerét a koronavírus-járvány: az osztálytermek helyett a nappalikba, konyhákba tevődött át az oktatás színtere. Bár szeptembertől nem kellett digitális oktatásra átállni, iskolánk pedagógusai tovább szerették volna bővíteni ismereteiket.

Bővebben
Karácsonyi készülődés a nagymarosi iskolában
Minden évben novemberben terveket készítek a gyerekekkel, terveket, amik arról szólnak, miket is fogunk készíteni karácsonyig. Pontos beosztásunk van, mikor milyen ajándékot készítünk és mikor milyen süteményt fogunk megsütni. Fontos mindent eltervezni, még arra is szoktunk gondolni, hátha valaki beteg lesz, lemarad, hagyunk időt mindenkinek mindent befejezni, ne maradjon ki senki semmiből...
 
Bővebben
Bővülő lehetőségek a Szőnyi suliban
Örömmel tájékoztathatom Önöket, hogy hosszas munka és egyeztetések után, 2020. novemberében a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (továbbiakban MKKSZ) jóváhagyásával hivatalosan is megalakulhatott a Zebegényi Hajó SE.
Bővebben